6 svar
350 visningar
Anna321 132
Postad: 26 aug 2019 00:34

Fysik kandidat eller kemi kandidat?

Hej jag har alltid haft intresse över kemi och fysik men vet inte vilken program jag vill läsa vidare. Så jag undrar vilken av dessa två har bättre framtid, vilken är mer efterfrågade både i Sverige och utomlands, tjärnar både jobben bra, behöver man master eller PHD eller räcket kandidat. Tack för svar.

oggih 889 – F.d. Moderator
Postad: 26 aug 2019 01:08 Redigerad: 26 aug 2019 01:09

Ett tips är att höra av sig till studievägledarna på kemiska och fysiska institutionen. De är experter på just den här typen av frågor, och kan dessutom med största sannolikhet ge konkreta exempel på vad tidigare studenter jobbar med just nu.

Rent allmänt är min bild att den här typen av kandidatprogram inte ger några självklara karriärsmöjligheter, utan vad man kan jobba med efter utbildningen beror väldigt mycket på vilka kurser man väljer, vad man skriver sitt examensarbete om, hur bra man är, vilka kontakter man skaffar under utbildningen och vilka eventuella extra kompetenser utanför sitt huvudämne som man har. 

Är det någon speciell typ av jobb du är intresserad av?

Anna321 132
Postad: 26 aug 2019 01:20

Nää inte riktigt men är väldigt intresserad om hur kemiska reaktioner sker och hur fysiska lagar fungerar osv.

Teraeagle 13285 – Moderator
Postad: 26 aug 2019 08:14 Redigerad: 26 aug 2019 08:20

Det beror helt på vad du vill jobba med i framtiden. Du får troligtvis en bättre arbetsmarknad och högre lön om du väljer att studera till högskole- eller civilingenjör inom något av ämnena. Vill du har en karriär inom akademisk forskning är det troligtvis bättre att läsa en ren kandidat, men i så fall måste du ju sedan fortsätta vidare med en master och kanske doktorandutbildning. Det finns en hel del närbesläktade yrken som du kanske också vill kolla upp, t.ex. apotekare, biomedicinsk analytiker, optiker, lärare, meteorolog eller sjukhusfysiker.

parveln 729
Postad: 26 aug 2019 08:40

Chalmers har ett program som heter "Kemiteknik med fysik" om du skulle vara intresserad av en civilingenjörsutbildning och vill studera i Göteborg. Det verkar vara störst fokus på kemi/kemiteknik men även fysik. Länk här.

 

Som Teraeagle skriver kan det kanske vara bättre att läsa ren kandidat och sen master om du vill forska, men tänk på att arbetsmarknaden för akademiker inte är särskilt bra på de flesta ställen i världen. Om du mest är intresserad av att få ett stabilt jobb med bra lön är det kanske bättre att satsa på att bli civilingenjör.

oggih 889 – F.d. Moderator
Postad: 26 aug 2019 15:54 Redigerad: 26 aug 2019 15:54

Civilingengör ger tveklöst säkrarare arbetsmarknad (beroende på hur du riktar in dig finns även möjligheter att forska), men är du verkligen intresserad av exempelvis kemi och vill bli specialist på något inom det är det värt att komma ihåg att man lär sig väldigt mycket mer om just ren kemi under en kandidat+master än under ett program i kemiteknik, där man förutom kemin ju ska hinna lära sig massa tekniska ämnen, matematik, eknomi, programmering med mera, vilket ofta innebär mindre tid på labb och mindre tid för fördjupning.

Så det finns för- och nackdelar med båda alternativen, och som sagt: det bästa du kan göra i det här läget är nog att dels fundera över vad av alla saker som kemister/fysiker kan arbeta med som du är intresserad av, och dels prata med studievägledarna på de utbildningar du är intresserad av.

https://www.pluggakuten.se/trad/teknisk-matematik-eller-kandidat-programmet-i-matematik/?#post-f1e6e2c1-cb9b-4b43-9a8a-ab5400d3dae8

Svara Avbryt
Close