11 svar
231 visningar
Qetsiyah 5395 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 14 aug 2020 01:08 Redigerad: 14 aug 2020 01:08

Går inte att planera med en kalender

Jag har försökt komma igång med kalender ett otal gånger (ungefär fem) eftersom andra säger att det är bra, men det går aldrig. Jag känner att den inte gör nån nytta och jag bara slutar efter ett tag.

Jag pluggar lite vad som helst lite när som helst med lite paus någon gång, och det fungerar bra. Är jag dålig på att utnjyttja kalendern eller passar kalendern helt enkelt inte mig?

Det kanske är så att jag planerar, bara inte med en kalender, men med hjärnan?

Laguna Online 15044
Postad: 14 aug 2020 07:19

Menar du att du schemalägger studietillfällena och blir påmind av kalendern när det är dags?

Aerius 510
Postad: 14 aug 2020 09:25

En kalender är ett sätt att bokföra sin tid. Bokföring är jättejätte tråkigt ända till den dag man måste kolla vart en viss händelse började och vad som hände med den. Men om du vill kunna förbättra din studieteknik i framtiden är en kalender oundviklig. Till exempel om det någon gång känns som tiden inte räcker till, då tittar man in kalendern och funderar vad som kan tas bort.

Teraeagle 13585 – Moderator
Postad: 14 aug 2020 09:33

Jag har aldrig använt en kalender för att planera in studietid. Jag har alltid varit mer som du Qetsiyah, dvs att jag brukade plugga när jag var motiverad/pressad till det. Nu när jag jobbar planerar jag i princip bara in mötestider i kalendern, men jag vet att vissa kollegor lägger in varenda liten fikarast. Alla fungerar olika, så välj det som passar bäst för dig själv istället för att göra som alla andra gör.

ConnyN 1885
Postad: 14 aug 2020 09:50
Aerius skrev:

En kalender är ett sätt att bokföra sin tid. Bokföring är jättejätte tråkigt ända till den dag man måste kolla vart en viss händelse började och vad som hände med den. Men om du vill kunna förbättra din studieteknik i framtiden är en kalender oundviklig. Till exempel om det någon gång känns som tiden inte räcker till, då tittar man in kalendern och funderar vad som kan tas bort.

Det låter som en bra idé.
Själv hamnade jag i bekymmer med min arbetstid under mitt yrkesliv och då fick jag i uppgift att göra en egen tidsstudie och bokföra allt, telefonsamtal, besök ute i anläggningen och verkligen studera alla detaljer.
Det ledde till att jag sänkte min telefontid till hälften genom att ställa lite större krav på de som ringde att samla ihop frågor i ett mail eller att jag bad att få ringa upp vid ett senare tillfälle och då fick jag ju större chans att ge ett bra svar på en gång.
Det ledde också till att jag själv gjorde bättre prioriteringar och inte följde mina impulser.
Vilket först ledde till att jag tröttade ut mig fullständigt i min effektivitet, men med tiden lärde jag mig att balansera impulser och effektivitet. Lite "roliga" arbetsuppgifter blev jag tvungen att lägga in någon eller några varje dag. Med roliga menar jag då de som intresserade mig mera.

Det här går naturligtvis också att tillämpa vid studier, så att åtminstone göra någon tidsstudie kanske under någon tid kan vara en aha-upplevelse, men man måste ju trivas med livet också. Så försök att hitta en balans är mitt tips.

Jag kan inte riktigt lägga fingret på den exakta anledningen jag bara slutar.

Jag tror helt enkelt inte jag har tillräckligt mycket saker att göra för att kalendern ska göra nytta. Jag ska testa igen när jag blir riktigt stressad nån gång.

Laguna: nä alltså strukturera upp tid, vilket ämne/uppgift som ska jobbas på och när. Skriva in viktiga möten händelser (tex visning, jobbintervju osv) för att inte glömma gör jag med kalender.

Om du inte vet varför du slutar, är det nog värt att undersöka vad du använder din kalender till/hur du använder din kalender. Använder du den för att hålla koll på datum? Använder du den för att planera dina studier? Varför vill du ha en kalender? Hur ser dina kalendrar ut, och hur ser dina rutiner kring kalendern ut? När planerar du i den, och när kollar du i den?

Laguna Online 15044
Postad: 15 aug 2020 05:39
Qetsiyah skrev:

Laguna: nä alltså strukturera upp tid, vilket ämne/uppgift som ska jobbas på och när. Skriva in viktiga möten händelser (tex visning, jobbintervju osv) för att inte glömma gör jag med kalender.

Jag tycker svaret verkar vara ja och inte nej, men jag har väl missförstått något. 

Att hålla koll på viktiga datum, det gör jag regelbundet och det fungerar.

Däremot att planera och strukturera upp tid för plugg med kalender lyckas jag inte med.

Hmm det var väldigt specifika ffågor smutstvätt... senaste gången jag försökte med kalender var för ett tag sen, jag minns inte. Jag ska testa när skolan börjar igen.

Smutstvätt Online 16654 – Moderator
Postad: 15 aug 2020 14:08 Redigerad: 15 aug 2020 14:09

Anledningen till att jag frågar är för att det är lätt att planera för de dagar man hoppas att man ska ha, istället för de dagar man faktiskt har, och då är en kalender ganska värdelös. Så allmänna tips för att bli bättre på att använda en kalender: 

  • Planera riktigt pessimistiskt (människor är i allmänhet dåliga på att planera realistiskt, utan det blir ofta väldigt optimistiskt även när vi ska planera realistiskt)
  • Avsätt tid för att planera. Kortare stunder varje dag, och lite längre stunder varje vecka och månad exempelvis. 
  • Ha en kalender som passar dig och din planering. Om du inte får plats med dina mål eller dina dagar i din kalender, och du då måste ha ett annat ställe för att skriva ned dem, kommer du troligtvis snart att sluta använda kalendern.
  • Var inte för optimistisk angående din kalender i början. Tänk inte att "Nu när jag har en kalender kommer jag att vara en ny person och jag ska kolla i den varje dag och jag ska äta nyttigt och jobba varje dag", det är lätt hänt, men försök undvika det!

Lycka till! Återkom gärna när skolan börjar och berätta hur det går och om du kommit på några bra knep! :)

Du verkar vara expert, hur noga/specifikt planerar du då?

Tack för tipsen

Haha, expert är jag inte, men jag har lång erfarenhet av att misslyckas med kalendrar. Utmärkt fråga! Jag försöker planera så att det passar mina dagar och mitt liv för tillfället. Nu när jag är ledig blir min planering väldigt enkel, typ "söndag: modda på pa, lunch, slappa. Drick ordentligt med vatten". När jag inte är ledig blir planeringen mycket mer utförlig. :)

Svara Avbryt
Close