7 svar
41 visningar
iamsandra 31
Postad: 5 okt 2020

Ge kritik på någons åsikt. Exempel?

Jag ska ge kritik på tre åsikter som forskare har men jag är osäker på hur. När jag googlar på att ge kritik osv så kommer det bara upp kritik på böcker, artiklar i sig, hur saker är skrivet osv. Inget om kritik på just någons åsikter. Jag är osäker på hur jag ska tänka och skriva i denna uppgift och skulle då behöva se ett exempel på hur det kan göras.

Är det någon som vet något exempel eller annat man kan läsa för att förstå? 

Tack på förhand. 

Jonto 3791 – Moderator
Postad: 5 okt 2020

Det beror lite på vad som är syftet med kritiken. Handlar det om att du ska kritisera åsikten för att visa att du tycker annorlunda? Eller handlar det om att ge kritik som ska förbättra forskarens verk?

Hur menar du med att ge kritik på en åsikt? Kan du skriva av en av åsikterna så är det lättare att förstå vad det handlar om?

Några allmänna tips i att ge kritik:

* Var tydlig med vad du kritiserar. Ingen svävande kritik som att "tesen är dålig" eller "åsikten är ej relevant" utan peka på konkret vilka brister som finns i resonemanget.

* Missförstå inte forskaren medvetet. Gör forskarens åsikt rättvisa men lyft fram det som du inte håller med om. Kanske kan man till och med ta upp de saker som man eventuellt håller med om

* Bemöt den andres argument och lyft fram egna argument, gärna ur flera olika perspektiv.

iamsandra 31
Postad: 5 okt 2020

Det gäller tre olika etniska perspektiv som forskare kommit fram till så står det i uppgiften att man ska förklara de tre olika perspektiven och ge egen kritik på dom. 

Jonto 3791 – Moderator
Postad: 5 okt 2020

Hur kan dessa perspektiv se ut?

Kan du lägga in ett exempel på ett perspektiv?

iamsandra 31
Postad: 5 okt 2020

Aerius 444
Postad: 5 okt 2020

I starten av texten är det två frågor. Du kanske kan besvara dessa frågor. Vilket synsätt tycker du passar bäst in på dig eller inte passar in på dig? Utgå från dig själv och försök se om de olika synsätten finns i ditt liv på något sätt.

iamsandra 31
Postad: 9 okt 2020

Tack så mycket för tips och råd! Jag fick till en text till slut och jag fick godkänt och fick bra feedback från läraren så det känns skönt! :)

Jonto 3791 – Moderator
Postad: 9 okt 2020

Kul att höra! Bra jobbat!

Svara Avbryt
Close