4 svar
158 visningar
x.21uzawuxei_ 1171
Postad: 5 maj 2022 18:54

Genteknik

Hej!

Jag undrar varför GMO är genteknik medan urvalsmetoden och korsförädling inte är genteknik? Hur kommer det sig?

Skulle uppskatta om någon kunde hjälpa mig! Tack på förhand! 

mag1 8942
Postad: 5 maj 2022 20:55

Det ligger helt enkelt beroende på hur organismens gener påverkats. Med växtförädling, och ett (fentoypbaserat) urval, sker ingen "teknisk modifiering". Istället används "naturliga processer" för att ge upphov till en önskad fenotyp.

Med genteknik kan specifika gener påverkas, i syfte att ge upphov till en anpassad/ny fenotyp. Gener kan flyttas mellan närbesläktade likväl som obesläktade organismer, på ett sätt som inte kan göras med "naturliga processer" (som t.ex. korsbefruktning). Det går t.ex. inte att korsa två helt olika arter, så det finns fler begränsningar. Med gentekniska metoder kan gener flyttas mellan vilka arter som helst.

Men i princip har du helt rätt, växtförädling ger även den upphov till en genetiskt modifierad avkomma/organism. GMO är mer eller mindre ett sätt att skilja på de nyare och tekniska (icke "natur") metoderna, från de "klassiska" metoder som förfinats inom bl.a. växtförädling och djuravel.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 5 maj 2022 23:07 Redigerad: 5 maj 2022 23:20

Det är viktigt att vara nogrann med begreppen här. "GMO" betyder genmodifierad organism, och det är inte "en" genteknik utan en produkt av någon genteknik (det finns flera, inte bara CRISPR). Urvalsmetoden (avel) och korsförädling är likväl gentekniker, men är bara inte moderna eller "naturliga" eller lika direkta. 

Det är viktigt i detta sammanhang att vara medveten om vilka antaganden och omedvetna associationer man gör och vilka begrepp man använder. Risken är stor att det blir missvisande och/eller överförenklat.

"Genteknik" är mycket mer än CRIPSR, och det är mycket mer än ens tekniken att ändra i en organisms genom. Om det illustrerar saken bättre så finns tex en institution på KTH som heter genteknologi på 50pers varav noll forskar direkt om CRISPR eller designer babies eller sådant man vardagligt associerar med genteknik. Om du är intresserad kan du gärna check it out: https://www.kth.se/gte/gene-technology-1.783283 

x.21uzawuxei_ 1171
Postad: 6 maj 2022 16:04

Så är GMO en genteknik eller inte?

mag1 8942
Postad: 7 maj 2022 11:22
abcdefghijklmo skrev:

Så är GMO en genteknik eller inte?

Nej.

GMO är en förkortning för "genetiskt modifierade mikroorganismer", som Qetsiyah skrev. D.v.s. GMO är en beskrivning av en organism som är modifierad.

Genteknik är ett samlingsbegrepp för tekniker/metoder som kan användas för modifiera en organism.

Svara Avbryt
Close