4 svar
77 visningar
naytte är nöjd med hjälpen
naytte 3889 – Tillträdande Moderator
Postad: 4 okt 2023 14:29 Redigerad: 4 okt 2023 14:35

Glykolysen

Hej, Pluggakuten!

Jag håller på att studera metabolismen för tillfället och har kommit till glykolysen. Att känna till alla intermediära processer behövs ej, men jag studerar nettoreaktionen:

Jag antar att [P]i betyder fosfatgrupp? Alltså att det sätts på en fosfatgrupp på ADP så att det blir ATP. Men vad händer med NAD+ ? Eftersom NAD+ har en plusladdning men blir till NADH antar jag att det måste komma elektroner någonstans ifrån för att balansera laddningarna. Men varifrån kommer vätejonen som sätts på? Och varifrån kommer de två vätejonerna i högerledet?

naturnatur1 3107
Postad: 4 okt 2023 14:45 Redigerad: 4 okt 2023 14:46

Ja, [P]i betyder fosfatgrupp och representerar att en fosfatgrupp läggs till ADP för att skapa ATP i glykolysen. 

Vi läste om detta förra året så jag kan ha glömt/ha fel nu, isåfall får någon rätta mig.

I glykolysen bryts glukos ner till pyruvat. Under denna nedbrytning sker en process där NAD+ tar upp vätejoner (H+) och elektroner från glukosmolekylen, vilket omvandlar NAD+ till NADH. Dessa vätejoner (H+) kommer från glukosmolekylen själv och är involverade i olika steg av glykolysen där glukos bryts ned till pyruvat. Därför blir NAD+ till NADH och tar med sig dessa vätejoner (H+).

Är somsagt osäker!

mag1 9043
Postad: 4 okt 2023 16:58
naturnatur1 skrev:

Ja, [P]i betyder fosfatgrupp och representerar att en fosfatgrupp läggs till ADP för att skapa ATP i glykolysen. 

Vi läste om detta förra året så jag kan ha glömt/ha fel nu, isåfall får någon rätta mig.

I glykolysen bryts glukos ner till pyruvat. Under denna nedbrytning sker en process där NAD+ tar upp vätejoner (H+) och elektroner från glukosmolekylen, vilket omvandlar NAD+ till NADH.

Nästan så, det är en hydridjon H- (d.v.s. en proton med två elektroner) som överförs till NAD+, och resultatet blir NADH (d.v.s. den reducerade formen av vätebäraren).

 

 

Dessa vätejoner (H+) kommer från glukosmolekylen själv och är involverade i olika steg av glykolysen där glukos bryts ned till pyruvat. Därför blir NAD+ till NADH och tar med sig dessa vätejoner (H+).

Är somsagt osäker!

Vätejonerna som finns på högersidan, kommer som naturnatur1 skrev, från reaktioner under glykolysen.

När en NADH sedan "oxideras" i elektrontransportkedjan, släpper den då en hydridjon eller släpper den två elektroner och en vätejon?

mag1 9043
Postad: 5 okt 2023 20:52

Det är hela tiden en hydridjon, motsvarande:

 

 

Det går att flytta enstaka elektroner men det kräver annorlunda kemi.

Svara Avbryt
Close