4 svar
77 visningar
Tarveltomte 2
Postad: 16 aug 14:21

Göra egen kylpåse

Hej

Är det någon som har koll på vilka ämnen som gör att blir kyla?

Man kan ju köra med vatten och salt samt vatten och ammonionklorid (salmiak), men jag får inte ned temperaturen så mycket som jag önskar (måltemp är 0 eller lägre)

mvh

Daniel

Teraeagle 19785 – Moderator
Postad: 16 aug 16:42

Hur har du gjort?

Tarveltomte 2
Postad: 16 aug 18:46

jag har bara kört vatten och olika mängder salt och haft en termometer i glaset.. 

Vill du hitta en kemisk reaktion som kyler ned vattnet, eller en blandning som sänker vattnets/vätskans fryspunkt? :)

Teraeagle 19785 – Moderator
Postad: 16 aug 19:11

Ammoniumklorids upplösningsentalpi är ca 14,7 kJ/mol. En mol ammoniumklorid väger cirka 53 gram. Om vi tänker att du blandar saltet med en liter vatten kan du teoretiskt kyla ner det ungefär 14,7/(1,053*4,18)=3,3 grader. Du kan kyla ner lösningen mer genom att minska mängden vatten eller öka mängden salt, den enda begränsningen är när lösningen blir mättad på saltet. Du kan även använda ett annat salt med högre upplösningsentalpi, t.ex. ammoniumnitrat.

Om du bara är ute efter att få en så kall blandning som möjligt kan du blanda ett valfritt, vattenlösligt salt med frysboxkall is och ytterst lite vatten. Då utnyttjar man inte upplösningsentalpin för att kyla ner blandningen, utan att vattnets fryspunkt sjunker ganska kraftigt (ned mot nästan 20 minusgrader som mest). Denna lösning kommer aldrig bli varmare än smältpunkten så länge det finns is kvar i blandningen.

Svara Avbryt
Close