Tvottmaskin är nöjd med hjälpen
Tvottmaskin 2
Postad: 1 sep 2022 20:45

Göra gymnasiearbetet individuellt?

Hej, jag är en gymnasie-3:a som går ekonomi och snart ska börja med gymnasiearbetet. Vår handledare sa tidigt på året att gymnasiearbetet skulle göras i grupp. Jag, som redan valt ett relativt smalt ämne att skriva om, vill helst arbeta individuellt. Har jag som student en rättighet att göra det individuellt eller måste jag bara följa min handledares besked?

Jonto Online 9422 – Moderator
Postad: 1 sep 2022 21:18

Det finns ingenting i själva gymnasiearbetet från Skolverkets sida, att det är ett krav att det ska göras i grupp eller par.

Däremot kan jag tänka mig att skolor väljer att man ska göra det i par, för att minska tiden och arbetsbördan för handledarna och den som är examinator. Risken för skolan är också att om du får göra det individuellt, att de får fler som vill göra det och att det då blir för mycket jobb. Det är dock inte ovanligt att man gör arbetet själv.

Du har ingen rättighet att göra det individuellt men om man är vänlig och ger argument för det så är det inte helt omöjligt att du får igenom det. Börja med att fråga handledaren snällt. Om handledaren säger benhårt nej, så vänd dig och prata med rektorn och fråga. Om du får nej även av rektorn, så får du köpa det helt enkelt; då har du försökt och gjort vad du kan. 

Tvottmaskin 2
Postad: 1 sep 2022 21:20

Tack för snabbt och utvecklat svar, låter väldigt rimligt.

Svara Avbryt
Close