4 svar
159 visningar
ppluggiseeen123 1
Postad: 9 jan 2020 Redigerad: 10 jan 2020

Gymnasiearbete

Hej. Jag har en kompis i en annan stad 6 timmar bort som tog studenten för 2 år sedan, hon har låtit mig använda hennes gymnasiearbete men frågan är, tror ni att det blir plagiat på den? den är liksom inte tagen från nätet utan hon har skickat den till mig. Hur gör jag?

Qetsiyah 4323
Postad: 9 jan 2020

Vad tänker du göra med den?

pepparkvarn 1891 – Volontär digitala räknestugor
Postad: 10 jan 2020 Redigerad: 10 jan 2020

Om du lämnar in hennes arbete som ditt eget, eller om du kopierar delar av det, är det plagiat. Du kan hänvisa till hennes arbete, och bygga vidare på det, men du måste göra ett eget arbete. Eftersom gymnasiearbeten är ett stort arbete brukar de nästan alltid dras genom urkund, och då är det nästintill omöjligt att komma undan med plagiat, och även om du skulle kunna, kommer du att missa möjligheten att lära dig att organisera ett arbete och skriva en rapport. 

Med andra ord: Släng mailet med hennes rapport, och gör ett eget gymnasiearbete istället. 

Oavsett om du tror du kommer undan med det eller ej, PLAGIERA ALDRIG.

Det finns ett antal viktiga skäl att inte göra det även om du mot förmodan skulle komma undan med det.

* Poängen är att du ska lära dig någonting av att skriva ditt gymnasiearbete och man har en otrolig nytta av det för universitetsstudier. Om du inte skriver ditt GA på egen hand så är det tveksamt om du har kunskaper nog att sedan fixa en universitetsuppsats. 

* Univeristet har väldigt hårda regler kring fusk och plagiat där du blir av med ditt studiemedel, måste avbryta dina studier etc. samt att de allt som oftast upptäcker detta. Om man en gång har börjat plagiera är det lätt att man gör det igen i vidare studier och det kommer stå dig dyrt. 

* Det är orättvist och otrevligt  mot alla andra elever som kämpar och sliter med sitt GA och det kommer inte kännas särskilt bra i magen av att veta att man blev godkänd genom fusk. 

gamergubben 60
Postad: 14 jan 2020

Hur du får materialet avger inte om det är plagiat eller inte. Det som avgör är hur du använder det. Har du det som källa/bilaga till ditt eget arbete så bör det vara grönt. Byter du försättsblad och lämnar in som eget blir det plagiat. Åker du fast för plagiat på gymnasiearbetet så blir det besvärligt att få fullständigt gymnasiebetyg och du kanske inte hinner/får rätta till problemet och du kommer inte att kunna söka vidare till högre studier om du hade tänkt det.

Svara Avbryt
Close