6 svar
188 visningar
sidrahusseini23 132
Postad: 3 apr 2019

Hålla tal

Hej jag ska hålla tal om att träna tre gånger i veckan, hur kan jag inleda mitt tal och avsluta det? Vad är en bra inledning, vad innehåller det? Kan man börja med argument direkt eller blir det fel? Kan jag typ säga " Hej jag ska hålla ett tal om träning. Jag tycker att träning är mycket viktigt och något vi borde göra oftare. Jag tycker att vi borde träna tre gånger i veckan för att ....bla bla  här kommer mina argument ... avslutningsvis så vill jag säga att vi borde träna mer för en bättre fysisk och psykisk hälsa och för att må bättre. " snälla behöver hjälp fort!!!! Tack på förhand(:

Man kan absolut börja talet med att presentera sin tes och vad man ska tala om. Det kan dock också vara snyggt/häftigt att göra på andra sätt för att fånga publiken

* Man skulle kunna börja med en kort intressant berättelse om sitt eget förhållande till träning och hur man upptäckte det och sen komma in på argument om varför det är viktigt och bra för alla att träna

*Man skulle kunna börja med att sända ut ett påstående eller forskning om ungas fysiska och psykiska hälsa och visa på hur illa det ser ut och hälsorisker för att få folk att rygga till lite. Och sen "vända på steken" och komma med lösningen och argumentera för träning och sen komma in med argumenten

Som avslutning för att knyta ihop skulle du kunna sammanfatta dina tyngsta argument till tre korta ord eller meningar som du hamrar in som en slutreplik för att befästa ditt budskap.

Du behöver inte säga saker som "Här kommer mina argument" utan få istället publiken att märka att detta är dina argument genom hur du presenterar dem.

sidrahusseini23 132
Postad: 3 apr 2019 Redigerad: 3 apr 2019

Tack så himla mycket!!!!!! Jag tyckte det där med att inleda med en studie som visar att unga tränar för lite och negativa hälsoeffekter är en bra början som jag vill använda men jag hittar ingen sån forskning när jag söker upp på Internet, Kan du hjälpa mig hitta det?

Jonto 1665 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 3 apr 2019 Redigerad: 3 apr 2019

Ingen orsak! Lycka till med talet!

sidrahusseini23 132
Postad: 4 apr 2019

Kan jag börja med typ bakgrundsfakta om träning? Hittade inga påståenden och forskning om ungas hälsa som är trovärdigt, kan jag börja typ med att säga att

Varför ska vi träna egentligen? människan är gjord för att träna och vi mår bäst när vi tränar. Historiskt brukade människan jaga och då var träning livsviktigt, men nu så har vår fysiska aktivitet minskar på grund av ökat stillasittande i vår vardag, det är inte naturligt för oss. Det leder till sämre fysisk hälsa och risk för övervikt. Övervikt är ett stort problem i världen och har ökat sen 1900 talet (alltså det är mer övervikt nu ). 

Jag anser att vi borde träna för att ...flera argument + ett motargument + besvara motargument med mitt argument .

Avsluta med sammanfattning av mina argument och ge en uppmaning att träna

Blir det här talet bra? Hur kan jag förbättra mitt tal speciellt inledningen, vill få högsta betyg och har aldrig haft tal tidigare så jag är dålig på det. Behöver hjälp så fort som möjligt. Tack på förhand (:

Jag tycker det känns som en bra inledning och struktur på talet.

Minst hälften av talet är ju dock själva framförandet. Så lägg tid på när du skrivit klart talet att öva på framförandet. Då lär du också märka vad som du kanske behöver fixa i talet. Tänk också över hur du ska framföra det, vad du ska trycka extra på i talet och vilken ton du ska ha i framförandet.

Om du har möjlighet så läs gärna upp eller framför talet för någon som kan ge dig respons.

Ett bra tal ska vara intressant att lyssna på för en publik och hålla det intresset uppe och få personen som lyssnar att bli övertygad och engagerad i det du säger. 

sidrahusseini23 132
Postad: 5 apr 2019

Hur kan jag få in känsloargument i mitt tal om träning, behöver hjälp fort tack på förhand (:

Svara Avbryt
Close