mxrtinu är nöjd med hjälpen
mxrtinu 133
Postad: 25 sep 2022 21:12

Hej, kan någon förklara hur man fördelar resurser inom konservatismen??

Hej!

Jag har en kort fråga om konservatismen. 

Hur bör man fördela resurser (t.ex. pengar) i samhället?

Har sökt igenom hela internet, alltså sidor som: SO-rummet, ne.se eller clio men jag hittar inge bra information om det här.

Kan någon förklara, bara en mening räcker vill bara förstå...

Jonto 9423 – Moderator
Postad: 26 sep 2022 01:30

Det är svårt att säga för det beror vd mn menat med konservatism.

Konservatism så om den uppstod under 1700-talet så var det en ideologi som svar på liberalismen som ville förändra. Konservatismen ville då bevara den rådande samhällsordningen där kungen och adeln hade mest makt och resurser medan bönder och borgare hade mindre makt och resurser. Detta är dock inte applicerbart idag.

Konservatism idag är en spretig ideologi som inte existerar helt rent. I Sverige har vi Moderaterna, Kristdemokraterna  och Sverigedemokraterna som ibland kallas konservativa men som också har starka influenser av liberalism och/eller nationalism.  Det finns konservativa partier i USA ex. republikanerna men som inte alls har samma syn på fördelningspolitik som konservativa partier i Sverige.

Om man måste säga något generellt så vill väl konservatismen ur en ekonomisk synvinkel bevaka intressena hos de som redan har kapital och resurser och vill inte omfördela resurser i samma grad som exempelvis socialister. Då man sätter stort värde i arv och tradition så vill man inte omfördela från rika till de som har mindre pengar. Man anser också att det till större grad är så att familjer i högre grad ska sörja för sin välfärd och välstånd än staten. De flesta konservativa partier brukar dock stå bakom någon grad av skattefinansierad välfärd.

Svara Avbryt
Close