1 svar
70 visningar
Antwan är nöjd med hjälpen
Antwan 37
Postad: 19 okt 2022 20:23

Hinduism Kastsystem

Hej! 

har en inlämningsuppgift där man ska ta upp för samt nackdelar med kastsystemet i Indien i individ/grupp och samhällsnivå.  Ska samt också utgå från Jatis kast dvs 4 kast du födds in i ditt kast och Varnas kast vilket är ditt yrke 

Jag har tänkt att det blir en struktur i samhället, det blir "lättare" för en person att leva då den har identitet, den vet vad den ska jobba med, vem den får älska osv. Men tänkte också att det ger en väldigt liten utrymme för en själv. T.ex det finns ingen mening för en dalit eller shurda att gå i universitet då den ändå inte får jobba med nåt högre.  

 

hoppas ni kan hjälpa, tack i förväg

Jonto 8238 – Moderator
Postad: 19 okt 2022 22:41

Jag tycker att du är inne på bra tankar som du kan utveckla. Jag förstår nog hur du menar med "lättare". Att man har en tydlig plats i samhället med en förutbestämd uppgift som är din position i samhället. Det finns inte på samma sätt som i våra samhällen där man ska fundera på hur man ska hitta sin roll i samhället, vad man ska bli, göra eller lyckas med. Det är en brist på frihet men som också kan vara befriande.

Kastsystemet kan verka ganska så orättvist men jag tycker att man ska komma ihåg att hinduer tror på karma, att du har levt ett liv före detta och beroende på hur du skötte dig där, så ges din lott i ditt nästa liv. Genom att öka din karma i detta liv, så skapar du dig karma inför nästa återfödelse. Om man tror på det här, så är det i någon mån rättvist eller förståeligt.

Det negativa tycker jag också du tänker rätt kring. Det ger väldigt liten egen frihet och det är svårt att ta sig ur sin situation. Det finns tyvärr också exempel på kastsystem där människor från de kastlösa(lägst i kastsystemet) behandlas väldigt illa och omänskligt av andra kaster på ett sätt som helt bryter mot de mänskliga rättigheterna, vilket är allvarligt.

Svara Avbryt
Close