6 svar
124 visningar
143start 12
Postad: 14 apr 2019 Redigerad: 14 apr 2019

Historiebruk

https://expo.se/2010/12/tea-party-rörelsen-hand-i-hand%E2%80%A8-med-amerikansk-extremhöger

läs denna artikel, vad tror ni är syftet och varför brukas historien

Tråden flyttas från Övriga diskussioner /Om skolan till Samhällsorientering/Historia, där den hör hemma. /Smaragdalena, moderator

Tomte123 131
Postad: 14 apr 2019

Vad tror du själv?

143start 12
Postad: 14 apr 2019

Vet inte, därför jag frågar 

Jonto 2704 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 14 apr 2019 Redigerad: 14 apr 2019

Ett tips: Titta på avsändaren. Vem/Vilka står bakom artikeln? Vad kan dr tänkas ha för syfte? Stämmer detta överens med det som artiklen vill förmedla?

Hur använder man faktan/historien? Är faktan korrekt? Har man vinklat den på olika sätt? Har man gjort ett visst urval av faktan där man undanhåller vissa delar? Har man lagt till egna tolkningar till faktan?

Man kan göra mycket med språket.Leta efter värdeord ex. ultrakonservativ, extremhöger, "goda handlingar", ökänd m.m.

 

Om du läser igenom och funderar på dessa saker så kommer du hitta avsändarens intentioner och kunna förklara hur de använder sig av historiebruk, så kan du fråga vidare sen om du undrar över något specifikt.

143start 12
Postad: 14 apr 2019

men vad är syftet med artikeln tror du

Vad spelar det för roll vad jag tror? Det är väl du som ska analysera texten?

Om du tar reda på vilka Expo är och vad de står för så blir syftet rätt uppenbart 

vahagnavedian 27
Postad: 30 apr 2019

Det är väl historiebruk du är intresserad av och som det påpekas i tidigare svar inte riktigt själva artikeln du pekar på. (även om det är den du ska använda som exempel för att förklara historiebruk och exemplifiera det).

En tips vore att du googlar på "politics of memory" eller som det heter på svenska "minnespolitik". I wikipediasidan för den engelska termen hittar du nog ganska matnyttiga förklaringar och länkar till andra termer som du är ute efter. Precis som Jonto föreslår: ta reda på vilka Expo är och vad deras syfte med publikationen är; läs artikeln och utifrån den information du hittar om Politics of memory, minnespolitik och historiebruk, så får du nog bilda en uppfattning vad det är texten vill säga.

Svara Avbryt
Close