2 svar
250 visningar
Marcus_04 5
Postad: 20 nov 2020 12:33

Historiebruk - sedelgestalter

Hej!

Jag har en uppgift gällande svenska sedel gestalter. Uppgiften i sig angår att man ska koppla olika typer av historiebruk till olika gestalter på svenska sedlar, därefter resonera kring flera typer av aspekter.

Det jag finner lite klurigt är denna: redogör för de historiska skeenden/personer som lyfts fram genom sedlarna. Förklara vilka olika tolkningar av skeendena/personerna som man kan identifiera. Saknas något? Hur
används personerna?

och vad kan jag i allmänhet säga? Hur ska jag bygga mina resonemang och vilka gestalter kan vara bra att ta upp? Hur kan man jämföra de olika gestalterna från förr i tiden tills idag?

Det jag har kommit fram till är främst att de utgår ifrån två olika insatser; kulturella och miljöaspekter. Förr var det ofta kungar som befann sig på sedlarna men i dagens samhälle ser man mer vardagliga personer som haft stor inflytande på något sätt (men vilket sätt exakt? Varför blir de så speciella att de får hamna på sedeln?).

Smaragdalena 68815 – Lärare
Postad: 20 nov 2020 16:19

Börja med att ta reda på vilka personer som finns på våra nu giltiga sedlar. Vad har dessa personer gjort, som man anser är så bra att de förtjänar att finnas på våra sedlar?

Jonto 7401 – Moderator
Postad: 20 nov 2020 17:31 Redigerad: 20 nov 2020 17:33

Hej!

Ja attends vid se Senate byte så gick man från kungar/historiska personer till personer som har hat en viktig kulturell betydelse för landet alltså kulturpersonligheter .

Sedlar är viktiga symboler som lyfter fram något. Man kan koppla det till nationalism exempelvis då det framför allt personer som varit viktiga för Sverige. De ska också symbolisera olika delar av vårt land. Astrid Lindgren är Smålands skogar. Evert Taube är vackra västkusten o.s.v. Titta upp alla personerna så ser du varför de har varit viktiga för svensk kultur.

Man kan också diskutera ur ett kvinnoperspektiv. För var det fler män på sedlarna. Nu är det kvinnor på hälften av sedlarna. Tror du det var ett medvetet val?

En speciell sak som jag tror är uttänkt. 20-kronorssedlen där är nu Astrid Lindgren, en känd barnboksförfattare, tidigare var det Selma Lagerlöf som också delvis skrev för barn (Nils Holgerson). Jag tror man valt dem på den sedeln för att det är den lägsta valören och då kanske den som barn först kommer i kontakt med när man ska handla något. 

Svara Avbryt
Close