4 svar
91 visningar
khantkyawkaung 13
Postad: 17 sep 2020 16:30

Hitler väg till makten! Historiebruk

Hej!

Kan nån förklara för mig tydligt!

Hur påverkas vår uppfattning om andra världskriget och nazismen genom långfilmer?

Smaragdalena 57231 – Lärare
Postad: 17 sep 2020 17:57

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakuens regler (och i rutan där du skriver in frågan) att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Jonto 5449 – Moderator
Postad: 17 sep 2020 18:12

Svårt att säga. Du menar spelfilmer eller dokumentärer?

Generellt med filmer så har de ju en effekt att de kan beröra, väcka känslor och skapa inlevelse på annat sätt än vad en lärobok kan. 

Man kan ju också fundera på hur filmerna framställer skeenden. Speglar de verkligheten på ett rättvisande sätt? Kan det till och med vara så att vissa av filmerna är gjorda för att väcka känslan hos tittaren att det som hände under nazismen var hemskt och horribelt.

Filmer om WW2 och nazismen hör till det vanligaste historiska filmerna. Många av oss kanske har det som sin första kontakt med andra världskriget och Hitler och bygger sin första uppfattning mycket på dem.

khantkyawkaung 13
Postad: 17 sep 2020 20:00

Jonto jag menar spelfilmer

Ingemar 562
Postad: 19 sep 2020 12:31
khantkyawkaung skrev:

Hej!

Kan nån förklara för mig tydligt!

Hur påverkas vår uppfattning om andra världskriget och nazismen genom långfilmer?

 

Långfilmer som inte är gjorda i Tyskland brukar visa upp hela det tyska folket som blodtörstiga nazster, trots att inte ens hälften av dem röstade på nazistpartiet i det sista fria valet. Ju äldre film, desto mer brutala och hänsynslösa brukar bilden av tyskarna vara.

Långfilmer om andra världskriget gjorda i Tyskland brukar vara mer nyanserade. Ett exempel är filmen "Das Boot" där filmskaparna först försökte få utländska filmbolag intresserade, men då skulle det finnas med en scen där ubåtens besättning slaktade skeppsbrutna engelska matroser genom att skjuta ihjäl dem med kulsprutor. Istället gick filmrättigheterna till ett tyskt bolag och där kan man se samma scen i filmen där de beklagar sig över att det inte går att rädda de stackars matroserna, en U-båt har helt enkelt inte plats.

Svara Avbryt
Close