5 svar
163 visningar
sassenoo 38
Postad: 5 maj 2022 00:02

Hitta ett samband för en glödlampas effekt vid olika spänning

Jag har en laboration där jag behöver hitta ett samband för en glödlampas effekt vid olika spänning. Jag vet dock inte hur jag bör göra. 

(1) Vad borde jag tänka på när jag utför laborationen? 

(2) Vad behöver min seriekoppling innefatta för att detta ska fungera? Alltså, fungerar till exempel en lampa eller borde jag ha flera? 

(3) Hur kan jag få fram effekten? Är det bara att räkna ut det med hjälp av formeln efter jag har fått fram ström och eller spänning värdet?

(4) Vilka felkällor bör jag tänka på?

ThomasN 1809
Postad: 5 maj 2022 00:56

Poängen är att mäta spänningen mellan lampans anslutningar och strömmen genom den, som du säger i punkt 3.

Har du ett variabelt spänningsaggregat blir det allra enklast. Då mäter du bara spänningen mellan lampans anslutningar och strömmen genom den.
Har du bara en konstant spänningskälla som ett batteri så behövs några olika motstånd att koppla in i serie med lampan eller olika antal lampor i serie. Kom ihåg att mäta på samma lampa hela tiden, även om det är likadana lampor så kan vara små skillnader mellan dem.

En möjlig felkälla är att en glödlampas resistans varierar med temperaturen, resistansen är lägst när den är kall.

sassenoo 38
Postad: 5 maj 2022 08:33

Vi kommer att använda oss av ett batteri, och när vi ska mäta spänningen kommer vi att parallellkoppla lampan med en voltmeter. Är det då bättre att använda sig av flera lampor som är parallell kopplade? 

ThomasN 1809
Postad: 5 maj 2022 12:58

Njae, jag tror inte man har någon glädje av att parallellkoppla lamporna. Det gör ju inte att man kan få olika spänningar över en viss lampa.

Jag tänkte mig i stället seriekoppling så här:

På detta viset kan man göra ett antal mätningar med olika antal seriekopplade lampor som resulterar i olika spänningar över den nedersta. En glödlampa beter sig som en resistans så seriekopplingen fungerar som en spänningsdelare, hoppas ni har gått igenom det :-).

Smaragdalena 78455 – Lärare
Postad: 5 maj 2022 13:33

Har du inte fått en labhandledning, där det står vad du skall göra?

sassenoo 38
Postad: 11 maj 2022 13:24

Tack! Men finns det några fler frågeställningar man kan ha i tanke när man utför laborationen?

Nej det har vi inte

Svara Avbryt
Close