amirim 6
Postad: 8 okt 2022 10:03 Redigerad: 8 okt 2022 12:04

Demokrati

Hur ska jag svara på denna fråga? Har kört fast helt.

b) På vilka sätt utmanar demokratins motståndare dessa grundkrav? 

Utgå framförallt från begreppen minoritet/majoritet, pluralism och mänskliga rättigheter i ditt svar. 

 

Detta är fråga a) Vad krävs för att en stat skall kunna kallas för en politisk demokrati? 

Detta blev mitt svar:

Ordet demokrati betyder folkmakt. För att en stat ska kunna kalla sej själv för en politisk demokrati så behöver den staten göra en del saker. Dom behöver hålla regelbundna politiska val och ha en fri partibildning, detta betyder att för demokratin ska det finnas minst två politiska partier som dom kan välja mellan och att alla ska kunna bilda partier. Det ska finnas en allmän och lika rösträtt, det innebär att om man som medborgare har kommit över en viss ålder så ska man ha rätt att rösta utan att man blir nekad eller påverkad pga tex sitt kön och vart man kommer ifrån. När man röstar så ska man få göra det utan att man på något sätt blir tvingad att avslöja vem man har lagt sin röst på, med andra ord valhemlighet. En fri opinionsbildning är jätteviktig, man ska ha rätt till att kunna få skapa sej sin egna uppfattning utan att bli hindrad. Alla val slutar inte som alla vill och därför spelar majoritetsprincipen stor roll, det förslag som får majoriteten av demokratins rösterna är det förslag som går ut som segrare över minoritetens. Till sist så har vi rättssäkerheten, det betyder att ingen ska ställas inför rätta utan att lagen stödjer och följer detta.

Jonto 9212 – Moderator
Postad: 8 okt 2022 12:21

Det beror väl på om frågan handlar om Sverige eller världen. Om vi tittar i världen så finns det ju ledare och diktatorer som succesivt inskränker de fria valen. Det finns vissa stater som kallas demokraturer där det på pappret finns fria val med flera partier men där nya partier hindras från att etableras eller att alla partier ändå kontrolleras av samma grupp människor. Allmän och lika rösträtt finns i de flesta västländer idag. I många teokratiska stater så har exempelvis inte kvinnor rösträtt och det finns många länder där det finns starka åsikter för att endast män ska ha rösträtt.

Valhemligheten är också hotad i vissa länder. Det finns länder som har stakr statlig kontroll och övvervakning av vad du röstar på.

Tryckfriheten och yttrandefriheten brister också på många ställen. Det finns stater som fängslar journalister eller där människor inte vågar yttra sina åsikter. Det finns även krafter i Sverige som vill inskränka tryckfrihet och yttrandefrihet på olika sätt.

amirim 6
Postad: 8 okt 2022 12:54

Ja men har funderat på att svara på hur det ser ut utanför Sverige men sen tänkte jag att det kanske är inom Sverige dom menar med frågan. Kanske kan funka om jag skriver om både utrikes och inrikes. Kan det funka med t.ex Nordkorea som utrikes?

Har du något förslag på vilka krafter det finns inom Sverige?

Svara Avbryt
Close