7 svar
45 visningar
mange92 6
Postad: 23 nov 2020

Hjälp! Hur ska jag formulera mig?

På vilka sätt bryter demokratins motståndare mot dessa krav? Utgå framförallt från begreppen minoritet/majoritet och mänskliga rättigheter i ditt svar. Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.

 

Jag försöker analysera kring detta. Fråga a är alltså demokratins krav. Men vem är motstånadrna är det diktatueren eller alla som är där omkring ? facismen , nacismen osv? 

Hur ska jag genomföra uppgiften så korrekt så möjligt?

Jonto 4118 – Moderator
Postad: 23 nov 2020

Det kan finnas yttre hot mot demokratin som mobiliserar ex. fascistiska, nazistiska eller andra rörelser som inte värnar demokrati. Även om dessa rörelser i sig inte har ett demokratiskt innehåll så kan de använda demokratins spelregler för att bilda opinion exempelvis genom att de har rätt att uttrycka sin åsikt, ha möten,  bilda partier och föreningar. Detta tror jag de vill att man ska diskutera. 

Mänskliga rättigheter finns ju i demokratiska länder som ska värna om minoriteter och individer. Dessa bygger dock på att det finns en majoritet som står bakom och försvara dessa. Om exempelvis en parti som vill avskaffa vissa mänskliga rättigheter får en majoritet bakom sig, så kan de göra detta med demokratins spelregler då vi har en majoritetsprincip. En majoritet kan alltså förtrycka en minoritet eller genomföra försämringar för dessa, helt på demokratiskt väg. Risken med en majoritetsprincip är att endast majoritetens rättigheter, fördelar och vilja bevakas och att allt görs i dessas egenintresse vilket missgynnar miniroteter och mindre grupper. Detta är också en utmaning för demokratin som är värd att diskutera.

Något i den riktningen kanske avses?

mange92 6
Postad: 23 nov 2020

Men jag ska ju framföra hur det är när man lever i det motsatte? Eller förstår jag fel? 

Jonto 4118 – Moderator
Postad: 23 nov 2020

Nej det vet jag inte. Däremot tror jag inte du skrivit av hela frågan och då är det svårt att veta.

Din första mening lyder: "På vilka sätt bryter demokratins motståndare mot dessa krav? "

Vilka krav syftar detta på?

mange92 6
Postad: 23 nov 2020

mange92 6
Postad: 23 nov 2020

mange92 6
Postad: 23 nov 2020

Första bilden var fel! 

Jonto 4118 – Moderator
Postad: 23 nov 2020

Då behöver jag först veta vad du har svarat på fråga a.

Svara Avbryt
Close