1 svar
69 visningar
Faattee är nöjd med hjälpen
Faattee 66
Postad: 4 okt 2021 14:01

Hjälp med cirkelrörelse :(

Hej 

Vi har gjort en test labb om cirkelrörelse, alltså är det inte bedömande. Vi ska observera hur vikt påverkar centripetalkraft. Det såg ut så här, där vi variera massan på vikt 1. 

Vi beräkna hur långt tid det tar för den att snurra ett varav, och mha det tiden skulle vi beräkna centripetalkraft. Sedan skulle vi lägga väderna i geogebra, alltså ska x värden vara alla olika vikter vi använde oss av, och y-värden ska vara centripetalkraften, och detta skulle ge oss en graf. Min graf såg ut så här:

Det visar att lutningen är 9.15, och jag undrar vad den betyder. För egentligen borde den vara 9.82, men jag har svårt att förstå vad den föreställer. Alltså vad betyder värden 9.15. Min bästa gissning är accelration, men det låter lite konstig. Och linjen borde också skära origot, men jag förstår inte varför den inte gör det, och varför ska den skära origo

Macilaci 1056
Postad: 4 okt 2021 17:50 Redigerad: 4 okt 2021 17:52

Hej. Jag skulle inte skriva: "Vi ska observera hur vikt påverkar centripetalkraft." I denna anordning (och inte i allmänhet) levereras centripetalkraften av massan. Dvs centripetalkraften är lika med massans vikt. Och vi vet att vikten på 1 kg här på jordytan är 9,82N.

Svara Avbryt
Close