1 svar
29 visningar
peachfeliche 111
Postad: 13 apr 2019

Hjälp med metodkapitlet i uppsats...

Hej,

jag skriver på min uppsats och har med hjälp av lite olika böcker som jag lånat från biblioteket fått svar på min frågeställning. Ska nu beskriva metod och undrar ifall någon har tips på hur jag kan skriva det på ett akademiskt sätt? Alltså att jag lånat böcker från bibblan som jag använt som källor till min studie. Skulle behöva lite tips :) tack för hjälpen!

Ett begrepp som kan vara nyttiga är exempelvis "kvalitativ metod" eller "kvalitativ studie" som du gjort i och med att du analyserat och tagit hjälp av litteratur för att besvara frågeställningen. 

På vilken nivå är ditt arbete?

 Försök att beskriva på vilket sätt din metod hjälper dig att besvara frågeställningen.

I metoden skulle man också kunna skriva en del om hur man valt att använda litteraturen och informationen. Har du exempelvis gjort egna analyser och tolkningar av informationen du hittat och satt det i samband med egna erfarenheter(brukar benämnas hermeunetik)? Eller har du försökt att distansiera dig från litteraturen och presentera faktan så objektivt som möjligt och låtit källorna tala för sig självt?

Du kan också ha en kritisk metoddiskussion där du diskuterar om metoden är tillräcklig för att besvara frågeställningen eller om det finns luckor exempelvis att du använt ett par böcker som ger ett perspektiv men att andra böcker hade kunnat ge andra perspektiv eller dylikt. Där kan man prata om metodens "validitet". Validitet betyder om studien lyckas att besvara frågeställningen på ett tillräckligt sätt.

Tillsammans med metodkapitlet brukar man ha ett materialkapitel. Där kan du skriva vilket urval av böcker du gjort och presentera vilka böcker du valt och varför de är viktiga och valts ut för att besvara frågeställningarna.

För att kunna ge mer konkreta råd behöver vi nog veta lite vad din studie handlar om samt vilken frågeställning du har med mera.

Lycka till!

Svara Avbryt
Close