Messi05 är nöjd med hjälpen
Messi05 287
Postad: 16 feb 2021

Högkonjunktur

Vet någon varför staten vill motverka en högkonjuktur?

Tack på förhand!

Jonto 4235 – Moderator
Postad: 17 feb 2021

Så här skriver Wikipedia. Visserligen är Wikipedia ingen jättebra källa men man kan fundera över Wikipedias argument och förklaring och se om man tycker den är rimlig.

När industrin producerar och har fullt upp att leverera råder högkonjunktur ("goda tider"). Ekonomin går alltså väldigt bra och arbetslösheten är låg. Även högkonjunkturen har sin skuggsida: den ökade efterfrågan leder till ökade investeringar. När investeringarna ökar, skapas lätt flaskhalsar i produktionen, eftersom investeringarna inte alltid sker lika. Till sist är alla produktionsmedel fullt sysselsatta och det blir brist på arbetskraft med speciell utbildning, brist bidrar till att minska efterfrågan, inte bara inom exportindustrin utan också hos underleverantörerna. Högkonjunktur är en period där det är hög sysselsättning, stor investeringsaktivitet och stigande priser.

En långvarig eller kraftig högkonjunktur riskerar också att leda till en finansbubbla när avkastningarna på investeringar skjuter i höjden och intresset av att investera överstiger verkliga behovet, och inte bara en efterfrågan som är styrd av förväntningar på avkastning.

Svara Avbryt
Close