9 svar
276 visningar
ensvensk är nöjd med hjälpen
ensvensk 95
Postad: 5 dec 2020

Hur anses som att fuska på plugakuten?

Hej, vad är det som räknas som att fuska? kan någon besvara detta :)

Dracaena 631
Postad: 5 dec 2020

Exempelvis om du har en hemtenta och anvädner PA för att besvara uppgifterna, det klassas som fusk.

Micimacko 2218
Postad: 5 dec 2020

Beror väl på vad den som har gett uppgiften tillåter. Jag skulle tolka det som att om det är tillåtet i uppgiften att fråga andra så är det inte fusk, oavsett om det är ett vanligt läxförhör eller hemtenta, men om man inte får så är det fusk.

ensvensk 95
Postad: 5 dec 2020 Redigerad: 5 dec 2020

Vad menas med hemtenta och PA?

Dracaena 631
Postad: 5 dec 2020

Absolut, jag håller med dig 100% Micimacko men jag har inte stött på en tenta där man får fråga andra (men det kanske sker/finns). Under corona har jag varit med om att man får använda google, kursliteratur och föreläsningar som hjälpmedel på tentor men då krävdes att man besvarade frågorna ensam. Men skulle det vara en hemtenta där man får använda andra personer som hjälpmedel så är det ju självklart inte fusk.

Teraeagle 12537 – Moderator
Postad: 5 dec 2020 Redigerad: 5 dec 2020

Grundregeln är att du alltid ska fråga din lärare om du är osäker ifall du får be om hjälp med en uppgift. Vanliga uppgifter från en lärobok eller ett tidigare släppt nationellt prov är såklart okej att posta.

Om vi misstänker fusk kommer uppgiften att plockas bort samtidigt som vi skickar ett privat meddelande till användaren där vi ber den visa att det inte handlar om fusk. Det kan t.ex. handla om att fota en del av uppgiftspappret som säger att det är okej att använda digitala verktyg. Om det inte är möjligt att visa upp något sådant kommer uppgiften förbli borttagen.

Om man postar en uppgift från årets nationella prov leder det till en permanent avstängning. Om man postar en uppgift från ett annat aktuellt prov leder det till ett par månaders avstängning. Vi har kontakt med Skolverket för att få information om en uppgift kommer från årets nationella prov. Det händer att lärare kontaktar oss och ber oss hålla utkik efter uppgifter från deras prov eller som ber oss plocka bort sådana uppgifter i efterhand.

Observera också att det inte är tillåtet att diskutera muntliga moment vid årets nationella prov. Även om det inte räknas som fusk är det svårt för oss att veta och därför tas även dessa uppgifter bort för säkerhets skull. Tidigare nationella prov som inte är publicerade lyder också under sekretess och får inte heller postas i forumet.

Laguna 12762
Postad: 5 dec 2020
ensvensk skrev:

Vad menas med hemtenta och PA?

PA = pluggakuten

ensvensk 95
Postad: 5 dec 2020

Räknas det som fusk att skriva en fråga från en rapport man ska göra. 

Jonto 4119 – Moderator
Postad: 5 dec 2020
ensvensk skrev:

Räknas det som fusk att skriva en fråga från en rapport man ska göra. 

Det beror på. Om läraren eller den som gett dig uppgiften tycker det okej att få viss hjälp med den, så räknas det inte som fusk. Är du osäker, så fråga din lärare/examinator.

Man kanske ska notera att plagiat allmänt räknas som fusk, så skriver man av någon annans lösning (utan att citera personen/hemsidan/föreläsningen) så har man fuskat. Så även om det är ok att använda böcker till en tentan så är det vanligen inte ok att skriva av en lösning från en bok (om man inte citerar varifrån).

Svara Avbryt
Close