5 svar
46 visningar
Anja124 är nöjd med hjälpen!
Anja124 35
Postad: 12 okt 2020

Hur hänger kommunens funktion ihop med andra delar i samhället?

Hej, jag undrar hur kommunens funktion hänger ihop med andra delar i samhället? Själv så vet jag inte vad för delar dem menar, så det blir lite svårt att förstå frågan. 

Mvh Anja

Jonto 4078 – Moderator
Postad: 12 okt 2020

Det är en dålig fråga.  "Andra delar av samhället" är väldigt vagt och oklart. 

Det skulle kunna menas, hur det hänger ihop med den nationella nivån(riksdag och regering) och den regionala nivån(regionen). Det är en gissnkng

Anja124 35
Postad: 12 okt 2020

Ja förmodligen kan det vara så, men jag undrar även hur det går till när kommunen samlar in skatt och vem som fördelar den? Är det regeringen som tar det beslutet eller riksdagen när man samlar in skatten, är lite osäker på det.

Jonto 4078 – Moderator
Postad: 12 okt 2020

Inkomstskatten som vi betalar på vår inkomst är uppdelad i två delar:

1) Statlig inkomstskatt- bestäms och beslutas av staten(/riksdagen) och verkställs av regeringen, samma för hela landet

2) Kommunalskatt- bestäms och beslutas av respektive kommun(/kommunfullmäktige), skattesatsen kan variera mellan kommunerna. (I kommunalskatten ingår också skatt till regionen som bestäms av respektive region).

Sen finns det också specifika skatter på andra saker än inkomst ex. fastighetsskatt, moms(på varor), skatt på kapital, miljöskatter m.m. Dessa beslutas av riksdagen och verkställs av regeringen.

Både staten och kommunerna fördelar skatter och beslutar vad skattepengar ska gå till. Kommunen får in kommunalskatten och staten får in den statliga inkomstskatten. Däremot sker en skatteutjämning där rikare kommuner till viss del måste dela med sig av skattepengar som sedan staten omfördelar som bidrag till andra mindre rika kommuner.

Anja124 35
Postad: 12 okt 2020

Tack så jätte mycket! :D

Jonto 4078 – Moderator
Postad: 13 okt 2020

Ingen orsak

Svara Avbryt
Close