1 svar
1066 visningar
elinn 12
Postad: 17 mar 2022 19:03

Hur kan man resonera utifrån pliktetik och konsekvensetik i detta moraliska dilemmat

Det moraliska dilemmat handlar om en polis som stannar en bil och ber personen om hans legitimation. Personen som sitter inuti bilen säger till polisen att han har två val. Antigen kan polisen be honom att visa sin legitimation och se vad som händer sen…. Eller så kan polisen låta honom köra iväg som att inget har hänt och då kan polisen åka hem till sin dotter och veta att han är vid liv eftersom han inte valde stanna han som körde bilen. Det moralistiska dilemmat är alltså om polisen borde ha bett han som körde bilen om hans legitimation som en polis egentligen borde göra (skulle kunna resultera i att polisen dör) eller om polisen ska låta honom köra iväg så att han kan åka hem till sin dotter. Jag är lite osäker om hur jag skulle kunna resonera kring hur en förespråkare för pliktetiken och konsekvensetiken (utilitarismen och etisk egoism) hade agerat i en sån situation. Det jag tror är att en etisk egoist hade låter personen i bilen kört iväg för att konsekvenserna för dig själv är det som avgör värdet. Men jag är osäker på hur en förespråkare för pliktetiken och utilitarismen hade agerat, hur skulle jag kunna tänka kring detta?

Jonto 9411 – Moderator
Postad: 17 mar 2022 19:36

Pliktetiken handlar ju om plikter. Vilka plikter har polisen i sitt arbete som han borde följa? Ingen etik är ju dock enkel. Man kan ju också sägas ha en plikt att skydda sig själv i farliga situationer gentemot exempelvis familj och vänner, så att man kan leva vidare.

Konsekvensetikern skulle bedöma konsekvenserna. Man kan väl säga att konsekvenserna är något otydliga i det här läget. Det verkar som om det kan finnas en risk för att polisen råkar ut för något form av våld om han inte låter föraren smita men det går samtidigt inte helt att veta. Det skulle dock också kunna finnas konsekvenser av att låta föraren åka vidare. Skulle polisen kunna dömas för tjänstefel eller bli av med sitt arbete om han sköter jobbet fel?  Konsekvensetik handlar alltid om att väga konsekvenser emot varandra. Man kan också fundera på konsekvenser i långa loppet för samhället? Konsekvenser för polisens familj och kollegor?

Svara Avbryt
Close