1 svar
71 visningar
chokladella 1
Postad: 23 mar 18:59

Hur många gånger behöver man visa ett kunskapskrav?

Hej, jag läser matte 5 och har kämpat så med denna kurs
. När jag nu fått mitt resultat vad jag kommer att få i slutbetyg är jag något besviken. Trots att jag på samtliga  kunskapskrav nått upp till C-nivå kommer jag få ett D i slutbetyg. Har inte haft möjlighet att prata med min lärare angående detta men ska försöka få tag på honom imorgon. Tänkte därför förbereda mig lite innan. Det jag tror han kommer säga är att jag måste visa samma kunskapskrav flera gånger. Jag själv tycker det är helt orimligt att man som elev måste visa samma kunskap flera gånger. Men tänkte höra med er om det faktiskt är så. Har letat runt på Skolverket och hittar inte någon stans där det står just det. Min lärare brukar lägga upp proven så att man kan nå många kunskapskrav på samma prov, men känner ändå att det är orättvist. Har min lärare rätt?! Tack på förhand! 

Jonto 7180 – Moderator
Postad: 23 mar 22:14 Redigerad: 23 mar 22:14

Att man behöver visa ett kunskapskrav flera gånger, håller jag absolut med din lärare om. För att din lärare ska kunna bedöma säkert att det inte bara är en tillfällig nivå så bör man ha visat det flera gånger.

Sedan finns det ingen tydlighet i hur många gånger som man ska visa något. 

Personligen skulle jag tycka det är rimligt att om jag exempelvis har testat ert kunskapskrav 3 gånger så borde eleven åtminstone 2 av gångerna ha visat det på C-nivå. Om vi har testat kunskapskravet 4 gånger så tycker jag det är rimligt att man ska ha visat det på C-nivå tre av gångerna. Om vi har testat kunskapskravet 5 gånger så är det kanske rimligt att eleven har visat det också tre av gångerna på C-nivå för att få C. Men det handlar alltså bara om vad JAG anser/tänker.

Det är dock inte tydligt i Skolverkets direktiv. Om läraren är osäker så skulle man kunna föreslå att få  göra en komplettering eller uppgift där man får en chans till att visa det kunskapskravet som det handlar om.

Svara Avbryt
Close