4 svar
347 visningar
Pluggande 49 – Fd. Medlem
Postad: 22 jul 2018 14:41

Hur ofta bör man repetera anteckningarna?

Sitter här och funderar hur ofta man bör repetera anteckningarna, det är för att komma ihåg det man har läst.

Hur ofta ska man repetera det?

SeriousCephalopod 2692
Postad: 22 jul 2018 15:02

Vad är det du vill uppnå med repetitionen, och därefter är väl det bara att experimentera själv med hur väl man uppnår olika effekt med olika repetitionsfrekvens.

Smutstvätt 23851 – Moderator
Postad: 22 jul 2018 15:05

Vi fick lära oss en metod för detta i skolan, även om jag inte använt den särskilt mycket (däremot ska det finnas en del vetenskapligt stöd för idén). Det är inga exakta tider, men precis som minnesregeln för ungefär hur länge man klarar sig utan olika saker (3 timmar utan skydd/värme/svalka, 3 dagar utan vatten, 3 veckor utan mat, 3 månader utan trygghet), finns det en ungefärlig minnesregel för lagom repetition: 10 minuter efter en lektion, en timme efter, tio timmar, en dag, tio dagar, en månad, tio månader, ett år efter. 

Språkforskaren Paul Pimsleur rekommenderade "5 sekunder, 25 sekunder, 2 minuter, 10 minuter, 1 timme, 5 timmar, 1 dag, 5 dagar, 25 dagar, 4 månader, and 2 år" (saxat från Wikipedia). Personligen förstår jag inte hur en skulle lyckas repetera något tjugofem sekunder efter att en lärt sig det, men de ungefärliga tiderna är lite liknande. Sedan får man nog prova sig fram lite grann.

Pluggande 49 – Fd. Medlem
Postad: 22 jul 2018 15:10 Redigerad: 22 jul 2018 15:16
SeriousCephalopod skrev:

Vad är det du vill uppnå med repetitionen, och därefter är väl det bara att experimentera själv med hur väl man uppnår olika effekt med olika repetitionsfrekvens.

 Har läst om en studieteknik där man väljer ut ett fåtal ord av några större meningar. Med dessa ord så kommer man ihåg mycket med lite anteckningar? Det är en person som ligger bakom boken: Plugga smart och lär dig mer

Han har också gjort några videor på KTHs youtube kanal (?).

SeriousCephalopod 2692
Postad: 22 jul 2018 16:30 Redigerad: 22 jul 2018 16:37

Han verkar vara mer associerad till Chalmes men om du tycker det är en bra idé så är det bara att testa.

Det jag menade främst med frågan är att saker man antecknar sällan är explicit relevant för det man sedan försöker åstadkomma själv och om anteckningarna främst har en orienterande funktion så kanske det inte är så värt att repetera dem när man kan göra annat.

Jag är genrellt skeptiskt till algoritmiska tekniker för inlärning då de flesta tekniker om involverar lärandets grundelement; mängdträning på relevanta situationer, fördröjd upprepning, och kondensation genom analys, ändå kommer att ge positiva utfall oavsett vilka detaljerna i schemat är, men om tekniken ser till att man gör dessa tre saker så är det bara bra.

Svara Avbryt
Close