5 svar
337 visningar
Visdal 5
Postad: 12 okt 2017

Hur programmera på en TI-84Plus?

Finns det någon som har koll på hur man programmerar en formel enligt följande uttryck på en TI84Plus:
(q*b*l)(b+z)(l+z) = x

Det jag önskar göra är att kunna lägga in värden på de fyra kända variablerna q b l och x så att jag får ut ett värde på z.
Exempel: (35*10*12)(10+z)(12+z)=40     ger     z1,88

Tack på förhand!

questionable1 174
Postad: 23 okt 2017

Du kan ladda ner TI-coder och göra det 

Visdal 5
Postad: 27 okt 2017

Är inte TI-coder ett program med olika operatorer där du kan skriva koden, precis som i miniräknaren fast enklare? Eller går det att skriva in formeln enligt ovan och den på något vis löser "programmeringen"? Som sagt, är helt nollställd på programmering där av frågorna.

Försökte, och laddade även över DoorsCS6 som tydligen behövdes enligt en youtube tutorial, men fick det tyvärr inte att fungera. Tack ändå för tipset.

woozah 1465
Postad: 27 okt 2017

 Jag har gjort ett par program på min TI-84plus, men det är inget som rekommenderas utan TI-Coder, det är mycket svårare utan.

Lectron 129
Postad: 30 okt 2017 Redigerad: 30 okt 2017

Jag har programmerat en del på min TI-82 stats, och av Google att döma ser de rätt så lika ut. Troligtvis är programmeringen ganska lik även om din räknare troligtvis har lite ny funktionalitet. 

Att programmera på datorn är snabbare, men ej nödvändigt (jag har t.ex. tappat bort kabeln...).

Det finns en knapp på din räknare som heter "PRGM" som står för Program. Där kan du skapa och editera program. När du sedan är inne och kan skriva kod kommer du åt funktionalitet om du t.ex. trycker på MATH, PRGM (igen, öppnar ett annat fönster), [2nd]+0 (Catalog) m.m.

I PRGRM bör du kunna hitta funktionalitet för att ta in värden (PROMPT) och visa på displayen (DISP). Du kan även sätta variabler genom att skriva "PROMPT Z" och talet du matar in sparas då som [ALPHA]+2 (Z). För att göra det enkelt skulle jag skriva om formeln så att beräkningen ger Z direkt, något annat blir relativt avancerat. Kika in manualen för mer exakt information, detta är hur man programmerar på min så det kan skilja sig lite. Hoppas det hjälpte!

Visdal 5
Postad: 2 nov 2017 Redigerad: 2 nov 2017

Jag har provat att programmera formeln enligt ovan och precis som du beskriver, i miniräknaren. Men på det viset som jag skrivit den enligt ovan. Men då jag inte är duktig på programmering så har jag kört fast. Jag hoppades att miniräknarens system skulle lösa uppgiften och få ut z hehe.

Att räkna ut z är ingen svårighet. Det blir en andragradare som man räknar ut enligt pq-formeln och den hjälpen finns överallt hur man ordnar till den. Men i mitt fall blir det tidsförödande att behöva räkna en andragradare varje gång jag vill få ut z. Speciellt när den är en så liten del i den större uträkningen. Därför önskar jag värdet snabbt och direkt, så enkelt som möjligt.

Men i detta fall vill jag inte lösa ut z eftersom jag har 4 kända variabler som jag vill mata in. Dessa värden ändras hela tiden. Därav det krångligare uttrycket att programmera, precis som du säger. Jag har läst manual(er) och slitit mitt hår. Jag har testat en enkel simpel miniräknare online på någon webbsida jag bara sökte upp, och den löste överraskande nog ut z. Dock var sidan full av reklam så man blev tokig, så det var bara att slita ännu mera hår. Så jag får nog ta ett bett i en citron och säga tack till alla ni som försökt hjälpa.

Svara Avbryt
Close