6 svar
103 visningar
learningisfun 476
Postad: 10 maj 2019

Hur sätts betyg?

Hej,

jag undrar: om en elev har haft A på alla prov under hela året, men under den sista så blir det ett C eller E. Kommer detta sänka betyget? Eller kommer man ta hänsyn till att man har ju visat A-kunskaper på alla andra prov.

Jonto 3250 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 10 maj 2019 Redigerad: 10 maj 2019

Slutbetyg är inte en sammanvägning av alla provbetyg. Egentligen går det inte ens att riktigt att säga att man fått ett "A", "C" eller "E" på ett prov eftersom ett prov oftast inte testar alla kriterier, men jag vet att lärare ofta gör det ändå och det får man då betrakta som en slags indikation på ungefär var man ligger.

En lärare ska sätta ett A om denne anser att eleven nått upp till och visat att eleven nått upp till samtliga kunskapskrav som finns för betyget A. Sen om eleven har visat dessa på första provet, andra provet, tredje provet eller sista provet eller under lektionerna spelar ingen roll. Sen räcker det kanske inte att ha visat upp varje kunskapskrav på A-nivå endast en gång utan för att läraren ska vara säker bör det ha skett ett par gånger. Däremot behöver man inte alltid ligga på A-nivå hela året/kursen för att få ett A.

Om man legat på ett A under hela året och får ett lägre betyg på det sista provet, så borde det innebära att läraren tycker man visat tillräckligt för att få ett A i slutbetyg. Om det inte är så att det finns ett kunskapskrav som testades på det sista provet som läraren inte testat eller väldigt sällan testat innan. 

Jag skulle personligen bli något konfunderat om en elev legat stabilt på A-nivå hela terminen och sen på sista provet presterat väldigt mycket under exempelvis E-nivå. Jag skulle nog i så fall ha pratat med eleven om varför det kunde bli så men känna efter det att jag nog öndå kan sätta ett A baserat på det som visats tidigare. Skulle läraren ändå bli osäker på slutbetyget kan hända att man får en liten komplettering på det man missade på sista provet kanske.

Korta svaret är : Ja det går att "sänka" det men nej läraren måste absolut inte "sänka" det. Det beror helt på om läraren anser att du visat upp tillräckligt mycket på alla kunskapskrav för A-nivå för att få ett A

learningisfun 476
Postad: 10 maj 2019 Redigerad: 10 maj 2019

Tack för ditt svar,

alltså det här är sjunde provet, alla testar samma kunskapskrav hela tiden. De första 6 proven har det uppnåtts A i, men i den sjunde är det mycket som händer samtidigt att tiden för att plugga är knapp, därför finns rädslan om att få E och därmed sänkas i slutbetyg.

Jonto 3250 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 10 maj 2019 Redigerad: 10 maj 2019

I det fallet har jag svårt att se att man skulle kunna motivera att sätta ett lägre slutbetyg än A såvida inte det sista provet är ett specialprov som är större och testar mycket mer än de andra proven. 

Däremot är betygsättning upp till varje lärare själv och lärare kan bedöma på lite olika sätt och har att göra med många omständigheter som jag kanske ej känner till. Så jag kan inte garantera något såklart eftersom det inte finns någon formel som säger att 6 A + 1 E blir ett A ändå.

Oroa dig inte för det på förhand, det finns ingen anledning till det. Du kommer mycket troligt få ett A i slutbetyg om det gått såpass bra tidigare. Annars brukar det alltid vara bra att prata med läraren om hur denne ser på saken, antingen före eller efter provet.

learningisfun 476
Postad: 10 maj 2019

Ok, tack så mycket. Det lyftes lite ur den tunga stenen på mina axlar!

Albiki 4228
Postad: 10 maj 2019

Hej!

Om jag hade en elev som konsekvent presterar A-nivå på prov och plötsligt skriver ett E-prov skulle jag ha pratat med eleven för att försöka utreda vad som kan ha hänt.

Om din lärare inte kontaktar dig inom de närmaste dagarna så förslår jag att du kontaktar läraren för ett samtal om ditt provresultat.

learningisfun 476
Postad: 10 maj 2019

Ok, tack! Men jag ber och hoppas att jag inte behöver befinna mig i en sådan situation ! 

Svara Avbryt
Close