2 svar
123 visningar
Plugg04 84
Postad: 28 jan 2019

Hur var livet för människorna som levde 1920 talet?

Hur kunde livet vara för människorna som levde på 1920 talet? Vad arbetade man med? Vilken roll hade kvinnorna? Gick barnen i skolan? Fanns det skolskjuts? Fick man skollunch? 

Smaragdalena 26902 – Moderator
Postad: 28 jan 2019 Redigerad: 28 jan 2019

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

Jonto 1667 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 28 jan 2019 Redigerad: 28 jan 2019

Du måste kanske också specificera Var? och Vilka? Livet i 20-talets Sverige såg inte likadant ut som livet i Tyskland eller i Afrika. Det skiljer också fortfarande ganska mycket om man tillhör arbetarklassen , medelklassen o.s.v.

Det finns ett begrepp som heter "det glada tjugotalet" och handlar om att en del länder i Europa börjar återhämta sig från kriget och få det lite bättre ställt på grund av goda ekonomiska förhållanden(högkonjunktur) och att man börjar ora sig ex. gå på kinemateografen(bio), teater, gå ut och dansa, lyssna på musik etc. 

https://www.so-rummet.se/kategorier/det-glada-tjugotalet

Skola fanns och allmän folkskola har funnits sedan mitten av 1800-talet. Däremot bör man vara medveten om att den inte var lika lång som idag (för alla). Jag har för mig att den allmänna folkskolan var 6-årig i Sverige, alltså någonstans upp till 13-års ålder; utomlands vet jag inte hur det såg ut. Däremot var det främst de från välbärgade hem som hade möjlighet att studera vidare efter detta på det som motsvaras av övre grundskola/gymnasium idag och än färre med universitetsutbildningar.

Vad man arbetade speglas mycket av hur samhället ser ut. Hur såg samhället ut på 1920-talet? Fanns det industrier? Jordbruk? etc.

Svara Avbryt
Close