1 svar
62 visningar
Noawoh 17
Postad: 28 maj 2019

Idéer till 50-års "högtids"-tal

Vi alla ska hålla högtidstals i min klass, (årsk. 9) begravningstal, födelsedagstal, osv. Jag valde ett klassiskt 50-års tal för en påhittad person, Bettan Betsson. Nu söker jag ideer vad man kan ha med, som är typiskt för sånna tal. Talet ska vara ca 2 min och jag vill inte bara läsa upp en massa komplimanger eller "goda minnen" vill ju fylla talet med några andra uttryck och sånt så jag får variation och kanske lite högre betyg. Vad är också goda sätt att inleda talen förutom typ "vi har samlats här idag"? Tacksam för svar!

Du kan försöka få med olika stilfigurer. Vilka det finns , kan du läsa här. https://sites.google.com/site/alp13svenska3/moment/retorik/stilfigurer


För att undvika att hamna i för mycket komplimanger, så visa på personens egenskaper istället för att rabbla upp dem. Istället för att säga "Bettan är den generösaste människan jag känner och bakar fantastiska bullar", berätta om något som Bettan gjort som får oss att förstå att hon är en generös person exempelvis: "När vi barn var hemma hos Bettan fick vi alltid äta så mycket bullar vi ville och när vi hade kompisar hemma bjöd hon laget runt både en och två och tre gånger. Ibland kunde kompisar komma hem bara för att de inte kunde få nog av Bettans bullar". Då blir det vakren massa komplimanger eller "goda minnen" utan du målar upp en bild av personen så att lyssnaren förstår hur personen är och vad som är fantastiskt med henne.

Börja gärna "in medias res" det vill säga mitt i handlingarnas centrum. Du kan börja med en kort historia om ditt första minne med personen eller det finaste minnet ex. "Jag minns när jag träffade dig första gången. Det var.... o.s.v.". Sen efter detta å kan du komma in på "När vi nu samlas här idag många år senare och du fyller femtio så kommer jag extra starkt att tänka på just det". Du kan också börja med ett ord. exempelvis "Styrka - det är nog det ord som jag mest förknippar med dig, Bettan. Under alla dina femtio år fram till idag har du kämpat för oss och för dig själv och det du tror på....". Försök alltså inleda med något som fångar lyssnaren istället för artighetsfraser. Artighetsfraser är vanliga i denna taltyp men de kan komma något lite senare och inte direkt i början.

Svara Avbryt
Close