Simon.05 är nöjd med hjälpen
Simon.05 4
Postad: 9 jun 18:54

Ideologi och politik

Kan någon redogöra hur de olika partierna samarbetar i riksdagen(blockpolitiken)  och vilka ideologiska svårighet de ställs för?

Hej!

Hur långt har du själv kommit på att besvara din fråga? :)

Jonto 7182 – Moderator
Postad: 9 jun 20:17

Blockpolitiken har förändrats.

Förut fanns det två tydliga block: Alliansen/de borgerliga: KD, M, C, L

och De rödgröna partierna MP, S, V

Nu har dock två nya regeringsalternativ börjat växa fram, framför allt p.g.a. olika syn i värderingsfrågor och i synen på partiet SD.

Socialdemokraterna och partier som är beredda att stödja dem: S, V, MP, C

och Moderaterna samt partier som vill byta ut regeringen: M, KD,SD, L.

 

Så först måste man ju reda ut lite vad man menar med när man talar om "blockpolitik". Alla dessa partier har ju olika ideologier till grund. Vänsterpartiet är ett tydligt socialistiskt parti och Socialdemokraternas politik bygger också på en form av socialism. Denna ideologi står ganska långt ifrån den liberalism som Centerpartiet grundar sig på. Det är såklart en svårighet i samarbetet. Läs på om Centerpartiet och Vänsterpartiets politik och se om du kan hitta tydliga konkreta frågor där de tycker olika beroende på ideologi, och vad de skulle kunna ge för svårigheter. Områden som är lämpliga att titta på kan vara skattepolitiken, synen på företagande m.m.

Även partierna på högersidan kan ha svårigheter. M, KD men framför allt SD har stora drag av konservatism medan Liberala grundar sig på liberalism. Dessa två ideologier kan gå hand i hand men i exempelvis sociala frågor så finns det stora skillnader i synsätt. Att Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti kan också ge klinscher. Liberalerna är exempelvis genom sin liberalism generellt positiva till bistånd, en human generösare flyktingpolitik, mångfald m.m. medan Sverigedemokraterna genom sin nationalism har en annan syn. Det skulle kunna ge problem om dessa partier ska samarbeta efter valet.

Simon.05 4
Postad: 10 jun 18:04

Kan någon redogöra vilken praktisk betydelse överideologi kan få i våran politik?

Jonto 7182 – Moderator
Postad: 10 jun 19:25 Redigerad: 10 jun 19:30
Simon.05 skrev:

Kan någon redogöra vilken praktisk betydelse överideologi kan få i våran politik?

Lite knepigt vad som egentligen definieras som överideologi. När jag googlade så hittade jag ett möjligen två exempel nämligen nationalism och feminism. Två ganska olika ideologier som man nog får beskriva var för sig. Vad menar du dock med "våran politik"?

Det finns ju partier på både högerkanten och vänsterkanten som definierar sig som feministiska partier. Du kan exempelvis ta Vänsterpartiet och Liberalerna som exempel. Läs på deras hemsida vad de skriver om jämställdhet och feminism.

Vad gäller nationalism så är väl Sverigedemokraterna de som har ett tydligt uttalat fokus på nationalism i sin politik och värdegrund. Detta går att märka i deras politik på exempelvis frågor som rör migration/integration, kultur och försvar.

Svara Avbryt
Close