Simon.05 är nöjd med hjälpen
Simon.05 4
Postad: 5 jun 02:14

Ideologi och politik

Kan någon beskriva hur svensk politik skulle kunna se ut om de olika ideologierna hade egen majoritet i Riksdagen från era egna perspektiv. Vilka förändringar skulle vara trovärdiga?

SeriousCephalopod Online 2482
Postad: 5 jun 12:59 Redigerad: 5 jun 13:02

Hej. Frågan är i mina ögon lite konstigt eller svår att förstå, både språkligt och tekniskt.

Exempel: Ideologier kan inte ha politisk majoritet i riksdagen då de är generella idé- och värderingssystem snarare än verkliga partier. Kommunister kan ha majoritet i en riksdag men kommunism kan inte ha majoritet. Kan det även vara så att du menar troliga och inte trovärdiga förändringar?

Om det är så att du fått en diskussionsfråga från en lärare så är det bäst om du citerar den i sin helhet och ordagranna form så det inte blir några missförstånd.

Om det istället är så att det är din egen frågeställning så får du gärna ge lite bakgrund och sammanhang på hur du själv funderat.

Jonto 7182 – Moderator
Postad: 5 jun 13:37

Jag håller helt med SeriousCephalopod.

Om man ska vara lite snäll mot den som ställt frågan så får man väl tolka det som så att om exempelvis att om ett liberalt parti hade haft majoritet i riksdagen, hur hade samhället förändrats? respektive om ett socialistiskt eller konservativt parti hade haft majoritet.

Problemet i en svensk kontext är väl också det att vi inte har partier som tydligt baseras på en ideologi. Socialdemokraterna är exempelvis ett parti som har både socialistiska och liberala inslag och Moderaterna har både konservativa och liberala inslag.

Om man ska svara frågan får man väl i så fall tänka sig  hypotetiska renodlat ideologiska partier som får en majoritet i Sveriges riksdag.

Om ett renodlat liberalt parti hade fått majoritet i parlamentet så hade de genomfört liberal politik. Då får du helt enkelt titta upp vad som är viktiga liberala idéer och hur ett liberalt parti, skulle kunna tänkas vilja förändra Sverige. Det skulle exempelvis kunna handla om att öka friheten för människor genom att ta bort olika förbud eller hinder för människor. På det ekonomiska området så hade det kunnat handla om att sänka olika skatter och att minska den statliga inblandningen i den ekonomiska politiken. 

Simon.05 4
Postad: 6 jun 00:53

Den som har ställt denna fråga är en lärare. Det är en diskussionsfråga alltså.

Jonto 7182 – Moderator
Postad: 6 jun 01:20
Simon.05 skrev:

Den som har ställt denna fråga är en lärare. Det är en diskussionsfråga alltså.

Okej

Svara Avbryt
Close