3 svar
388 visningar
Humle34 2
Postad: 15 jan 2019

Ideologier i ett demokratiskt samhälle

Varför är det viktigt med flera ideologier i ett demokratiskt samhälle? 

Utgår från begreppet pluralism i ditt svar. Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.


 


”Demokratin förutsätter att makten aldrig koncentreras utan att det finns plats för många olika konkurrerande uppfattningar.” Detta är det som kallas pluralism - ”många åsikter”. (Reflex Plus,  Demokrati och diktatur)


"Pluralism (av pluralis), mångfald, särskilt kulturell eller åsiktsmässig.” (https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/pluralism)

 

Pluralism innebär att förespråka olikheter, oenigheter, kulturell mångfald, många olika åsikter och ideér.

En av grundstenarna i demokrati är just pluralism, demokratin förutsätter mångfald och att vi tycker olika. Detta tillsammans med bl.a. yttrandefrihetslagen, tryckfrihetsförordningen och att vi har fri åsikts- och opinionsbildning resulterar i att vi kan och får tycka olika, sprida vårt budskap, våra tankar och våra ideér.

Den svenska demokratin bygger också på allmän och lika rösträtt i de demokratiska valen. För att det ska vara just ett demokratiskt val krävs det att det finns flera (minst två) partier att kunna rösta på. Dessa olika partier representerar ofta olika ideologier och samhällsideér.

Om staten har ett politiskt val, men då utan att det finns olika partier att välja mellan, är det ingen demokrati. Då staten på ett eller annat sätt tvingar medborgarna att välja "rätt" parti. 

 

Källor:

https://www.pluggakuten.se/trad/ideologier-i-ett-demokratiskt-samhalle/

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/pluralism

 


 

 

Någon som vill hjälpa mig på traven till  "Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss. " Jag har som mål C-nivå

 

Jag har helt kört fast och kommer ingenstans :)

Utveckla framför allt detta: "En av grundstenarna i demokrati är just pluralism, demokratin förutsätter mångfald och att vi tycker olika.

Varför förutsätter demokrati pluralism med flera olika ideologier och möjligheter att tycka olika? Hur hade samhället sett ut om det bara fanns en rådande ideologi med exempelvis bara ett parti eller flera partier med samma ideologi? Vilka risker finns med detta och hur riskerar det att utveckla sig till en diktatur? Kanske ge exempel på stater där pluralism inte existerar i samma grad som här och beskriva vilka demokratiska problem det medför ex. Ryssland delvis, Nordkorea, gamla enpartistater ex. DDR.  

Humle34 2
Postad: 15 jan 2019

En av grundstenarna i demokrati är just pluralism, demokratin förutsätter mångfald och att vi tycker olika. Pluralism innebär att förespråka olikheter, oenigheter, kulturell mångfald, många olika åsikter och ideér. Detta tillsammans med bl.a. yttrandefrihetslagen, tryckfrihetsförordningen och att vi har fri åsikts- och opinionsbildning resulterar i att vi kan och får tycka olika, sprida vårt budskap, våra tankar och våra ideér.


Den svenska demokratin bygger också på allmän och lika rösträtt i de demokratiska valen. För att det ska vara just ett demokratiskt val krävs det att det finns flera (minst två) partier att kunna rösta på. Dessa olika partier representerar ofta olika ideologier och samhällsideér. Detta beskrivs i texten Demokrati och diktatur (Reflex plus, Augusti 2017) , ”Demokratin förutsätter att makten aldrig koncentreras utan att det finns plats för många olika konkurrerande uppfattningar.”


Om staten har ett politiskt val, men då utan att det finns olika partier att välja mellan, är det ingen demokrati. Då staten på ett eller annat sätt tvingar medborgarna att välja “rätt” parti. Konsekvensen blir att utan pluralism i samhället skulle det inte finnas någon demokrati.


I samhällen där det endast finns en ideologi med endast ett parti råder diktatur. I flera diktaturer runt om i världen är medborgarna stängt övervakade och får inte tycka och tänka som de vill. Press- och yttrandefrihet är starkt begränsad eller icke existerande.


 

 

Så har långt har jag kommit nu.

Jag tänker, att pluralismen är en förutsättning för annars är det inte en demokrati? Om det endast finns en ideologi är det väl diktatur? Risker, vet inte riktigt hur du tänker, eftersom jag tänker det utan mångfald inte är en demokrati? eller? hmmm...

03Ida99 5
Postad: 26 mar 2019

Jag hade inte sagt att det blir en diktatur. För bara för att där är ett parti innebär det inte att folket inte får vara med och bestämma i val. Vi hade inte haft något att säga till om när det kom till att bestämma vilket parti som får makten men vi hade fortfarande haft ett val när det kom till vissa politiska frågor? 

Men jag tror att det långsamt hade blivit begränsat med åsikter, vad man får och inte får tycka. Men det beror ju på vad de har för ideologi och vad de är för parti. 

Svara Avbryt
Close