2 svar
78 visningar
Marta1234 51
Postad: 25 apr 2020 00:45

Imperalismen

Hej min fråga är:

Finns det imperalism idag och hur ser den ut?

Tror ni att det kommer att finnas imperalism i framtiden, vilka orsaker/konsekvenser?

 

Jag tänkte lite i banorna länder som Usa och Kina har imperalism. Tack vare liberalismen har vi det här med globalisering idag etc. Sedan är det stopp... Tar gärna emot tips och var man kan hitta lite mer fakta angående detta.

Tacksam er hjälp.

Jonto 8872 – Moderator
Postad: 25 apr 2020 18:25

Det är klart att det finns imperalism idag. Sen är den inte helt likadan som den var under den historiska tid som man brukar benämna som "Imperalismen" under 1800-talet. 

Jag tycker dock inte att det har att göra med globalisering. Globalisering, att världens knyts samman är inte samma sak som imperalism som handlar om att man vill samla flera stater och folk under samma imperium. Ofta med något slags överhetstanke, att man är det härskande folket.

USA har lagt sig i många konflikter och invaderat länder, vilket ibland brukar benämnas som imperialistiskt. 

Kina gör ju anspråk på en hel del områden såsom Taiwan, Tibet och så vidare med andra folkslag som de anser och vill ska ingå i det kinesiska imperiet.

Ryssland är ett annat närliggande exempel då de annekterat delar av Ukraina(Krim) och gör anspråk på områden.

Imperalism, viljan att skapa större imperier skulle jag dock säga har minskat. Idag har nationalstaten fått mycket större betydelse. Det var mycket vanligare förr att vilja skapa större imperier ex. Karl den Store, Romarriket, Brittiska imperiet, Nazityskland etc.

Man kan ju också fundera över imperier som bygger på frivillighet och demokrati. Många vill ha ett federalt Eu, nästan som en gemensam stat eller imperium. Är det en imperialistisk tanke? Kanske...

Marta1234 51
Postad: 25 apr 2020 19:10

Tack snälla för alla bra tips, nu förstår jag frågan mycket bättre.

Svara Avbryt
Close