4 svar
45 visningar
Lea88 14
Postad: 7 apr 2019 Redigerad: 7 apr 2019

imperialism

historia, hjälp, har fått svar redan av bästa Jonto 

Jonto 1665 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 7 apr 2019 Redigerad: 7 apr 2019

För att få en bra nyanserad text är det viktigt att du tar upp olika perspektiv och du kan gärna låta dessa framgå tydligt för att få till en bra struktur. Inom historia brukar man tala om att man kan förklara saker ur ett ekonomiskt perspektiv, ur ett socialt perspektiv och ur ett politiskt perspektiv (finns fler men de är de huvudsakliga). Försök ta varje punkt och kategorisera in under dessa. Industriella revolutionen och resurser tillhör exempelvis ekonomiskt perspektiv medan rasism handlar om delvis ett socialt perspektiv och nationalism och politiska motiv går in under det politiska perspektivet. Då kan du börja med det perspektivet du tycker är viktigast och som påverkat mest och sedan gå över och skriva "men man skulle också kunna se det ur ett _____ perspektiv.....". Det kanske kan hjälpa för att få en bra sturktur att kunna utgå ifrån och kunna börja skriva

Det är såklart alltid många faktorer som samspelar men man kan såklart ändå argumentera för att vissa orsaker varit viktiga.

Vad gäller tolkningarna så finns det inget rätt och fel utan det går att argumentera delvis för båda. Många länder fick delvis ökade resurser och där imperalistmakterna faktiskt hjälpte till att bygga upp landet, det går att hitta exempel på men i många fall hölls också länderna tillbaka i utvecklingen och utnyttjades via handel och resursuttömning. Där kan du söka olika exempel och jämföra. Det finns också en dimension i själva uppsåtet, om man såg intentionerna för handlingarna som onda eller goda; där får man nog tänka själv lite och fundera. 

Lea88 14
Postad: 7 apr 2019

Tusen tack bästa Jonto, har sett att du ger väldigt bra svar. Fortsätt sprida din unika kunskap

Lea88, det står i Pluggakuens regler att man inte får radera en fråga som har blivit raderad. Dessutom är det oförskämt och otacksamt mot i detta fall Jonto som har lagt ner av sin tid på att hjälpa dig. Om du fortsätter bryta mot Pluggakutens regler riskerar du att bli avstängd. /moderator

Ingen orsak!

Ja, som Smaragdalena säger är det bra att det finns kvar. Det kanske finns fler som vill ta del av svaret inför framtida uppgifter och då är det bra om de vet vad det är för fråga jag har svarat på.

Svara Avbryt
Close