Emmyyli00 1
Postad: 29 apr 19:36

individen, samhället och demokrati

Vad är det för skillnad på majoritetsvalsystemet och proportionellt valsystem? Vilka har Sverige? Om Sverige skulle byta valsystem, vad tror du att det skulle leda till? 

Jonto 4730 – Moderator
Postad: 29 apr 19:48

I ett majoritetsvalsystem som exempelvis finns i USA, så i en valkrets så får den som får majoritet i valkretsen alla mandat(platser i parlamentet), oavsett om denne vunnit med 51 % eller 93 %. I ett proportionellt valsystem som exempelvis är i Sverige så får partierna så många mandat som deras röster motsvarar. Exempelvis om partiet får 5 % av rösterna, så får partiet 5 % av mandaten(platserna i parlamentet). (Det kan dock finnas spärrar för småpartier som då inte får mandat).

Detta gör att ett majoritetsvalsystem inte alltid gör att den som gått flest enskilda röster vinner valet, vilket också ibland skett i USA utan där vinner den som får stöd från flest valkretsar och där också att vinna vissa valkretsar är värda mer än andra. I ett proportionellt valsystem får varje parti inflytande utefter hur många röster som man fått.

När du ska fundera på konsekvenser för Sverige så kan man jämföra med ett land som har majoritetsvalsystem(ex. USA)

* I USA finns endast två stora partier. i parlamentet Sverige har åtta riksdagspartier; de flesta ganska små. Varför är det så och vad har det med valsystemen att göra?

* Sverige hade vid förra valet väldigt svårt att bilda en regering och många väljare tyckte inte att det utfallet var vad de hade röstat på. Regeringspartierna S+MP har bara stöd av ca. 33 % av väljarna. Tvärt emot i USA så vet man drekt efter valet vem som har vunnit valet och kan bilda regeringen och denna har stort stöd. Varför är det så och vad har det med valsystemen att göra?

Sen kan du kanske fundera över vad detta kan leda till om man byter till ett majoritetsvalsystem

Svara Avbryt
Close