2 svar
822 visningar
Ronja är nöjd med hjälpen
Ronja 34
Postad: 20 apr 2020 09:46

Inför eng 5 kursprov

Hej!

NP för Eng 5 är inställt men min lärare har bestämt sig för att göra kursprov som liknar NP och jag känner mig inte alls beredd för det och är verkligen orolig. Jag har tränat på gamla nationella prov men min engelska är inte så bra och jag vill höja mitt betyg och förbättra språket. Skulle nån vara snäll och  hjälpa mig genom att ge mig några tips på hur man kan skriva bättre, vad är viktigt att tänka på, vad finns det för länkar på nätet där man kan träna på grammatik , skriva texter och använda akademiska ord. Hur kan man träna på alla fyra delarna.

LisaG 116
Postad: 20 apr 2020 12:28

https://nafs.gu.se/prov_engelska/exempel_provuppgifter/eng5-writing-exempel

 

På denna länk finns exempeltexter från tidigare NP, eng 5, med efterföljande rättningskommentarer.  Läser du detta får du nog en bild av vilken nivå som krävs för godkänt, och vad det är som efterfrågas. Det finns flera texter som enligt kommentaren skall kunna användas som diskussionsunderlag med eleverna.

Sandis 117
Postad: 20 apr 2020 13:07

Man brukar få en känsla för Engelskan på samma sätt som med Svenskan, men dock inte på samma nivå. Till exempelvis vet det flesta instinktivt vilka verbformer som funkar till tempus osv bara på känsla. Detta är något man utvecklar under tid genom att utsättas för engelska dagligen, detta kan vara saker såsom att kolla på engelska youtube klipp, lyssna på musik, snacka med online, kolla på engelska nyheter osv. Just genom detta, som jag tidigare sa, får du en känsla för vad som är rätt då du genom detta inte pluggar in massa regler och ord utan faktiskt använder orden i en kontext och får en praktiskt användning av det, . 

I ditt fall skulle jag nästan rekommendera att du börjar med detta parallellt. Troligtvis kommer du inte hinna få upp ditt "flyt" för Engelskan på mindre än en halv år bara genom detta men det är ett extremt bra sätt att börja. 

Men, som med vilket språk som helst, så finns det vissa grejer man måste lära sig manuellt genom att läsa grammatik.  Personligen skulle jag rekommendera att du skriver en egen text på engelska efter egen förmåga och sedan tillsammans med din lärare gå igenom vilka saker du skulle kunna utvecklas inom. Din lärare kan sedan ge dig mer exakta grejer inom etc grammatiken som du skulle behöva jobba på. Det som är positivt med detta är att du jobbar betydligt mer effektivt, då du slipper leta grammatik regler och former som du troligtvis inte behöver veta. Men samtidigt blir också detta ett sätt för din lärare hur du utvecklas och därmed fler möjligheter att visa vad du kan. 

Så som en slutkommentar, som vilket språk som helst så tar det tid att utveckla en språkförståelse och ännu längre att kombinera denna med grammatisk korrekthet. Det bästa man kan göra därmed är att oftare utsätta sig och använda sig av Engelska. Du kommer inte vara perfekt i början men efter ett tag blir du omedvetet bättre. 

Svara Avbryt
Close