3 svar
87 visningar
Totie är nöjd med hjälpen!
Totie 19
Postad: 29 jan 2019

Inledning till debattinlägg

Hej!

Jag ska debattera om "vikten att få lärdomar från det man läser i svenskämnet" och jag är för.

Jag har påbörjat en inledning men den känns lite lång och för rörig. Jag är inte ens säker på hur mycket den håller sig till ämnet, men så här går den:

Samtidens elever har bättre förutsättningar i jämförelse med våra tidiga generationer. Hade svenskämnet varit obligatorisk sedan alltid skulle antal färre tragiska händelser utspelat (i förutsättning att det som lär ut tas till). Rent statistiskt har samhällets utveckling ökat i takt med landets genomsnitliga utbildningsnivå. Alla misslyckanden och framgångar som görs under ens resa är lärdomar som varar hela livet. Även de lektioner som känns oerhört långtråkiga har sin egna påverkan långsiktigt. Målet är ju ett hållbart samhälle, ellerhur?

Kan någon säga mig om den här inledningen fungerar och om inte vad bör jag ändra? Eller ska jag skriva en ny?

Tack i förhand!

Qetsiyah 670
Postad: 29 jan 2019 Redigerad: 29 jan 2019

Aningen lång.

Jag förstår dock inte vad det är du ska argumentera för.

"vikten att få lärdomar från det man läser i svenskämnet" Är väl alldeles självklart!?

Det du har skrivit är okej men du behöver nog få in din tes/åsikt tydligare i inledningen det vill säga att det är viktigt att dra lärdomar från det man läser. Det måste bli tydligt i slutet av inledningen att det är detta som debattinlägget ska handla om.

I din andra mening nu så verkar det mer som det handlar om att vi ska ha obligatorisk svenskundervisning (vilket vi redan har). Skriv kanske istället i andra meningen något i stil med "Om vi kan läsa , förstå och lära oss av det som hänt förr så skulle vi kunna undvika att göra om samma misstag och få färre problem". 

I slutet av inledningen är det också bra om du tydligt kopplar till åsikten/tesen så att man redan då vet vad du ska argumentera för ex. "På grund av detta anser jag att...." där du kan få in att din tes handlar om att läsa mer i svenskundervisningen för att kunna dra lärdomar för livet. 

Den nu sista meningen om "Målet är ett hållbart samhälle" måste du utveckla. Det blir inte tydligt vad du menar. Även meningen med "tråkiga lektioner, har påverkan långsiktigt. Försök istället dra ett exempel om dessa saker. Då blir det både tydligare och intressantare för läsare. Vad gäller "hållbart samhälle" så kan du ju nämna att det faktiskt finns folk som länge skrivit om och varnat för klimatförändringar och överkonsumtion och eventuellt ge ett exempel på en sådan bok och om vi skulle h läst och tagit till oss detta, så hade vi kanske inte haft de miljöproblemen som vi har idag. Ge exempel på vad man kan lära sig under en tråkig lektion som sen kan visa sig vara viktigt i framtiden.

Förstår du ungefär hur jag tänker?

Totie 19
Postad: 29 jan 2019

Tror jag förstår bättre. Ska försöka ändra så mycket jag kan. Tack för hjälpen:)

Svara Avbryt
Close