sprite111 761
Postad: 31 mar 2020 Redigerad: 1 apr 2020

Inställt Högskoleprov - återbetalning?

Hej,

UHR skriver:

Frågor om anmälningsavgift och höstens antagning

UHR förstår också att beslutet väcker flera frågor, bland annat om anmälningsavgiften betalas tillbaka, om urval i höstens antagning och provets giltighetstid. Det återstår olika delar att reda ut och besked kommer längre fram. De som var anmälda till provet kommer alla att få information om detta.

Nyfiken. Vad finns att reda ut egentligen? Vad är det för besked som väntas komma, ifall avgiften betalas tillbaka eller ej?

Finns det någon lagstöd som gör att UHR kan behålla anmälningsavgiften? Blir detta då någon form av prejudikat. Alla som vill kan på grund av oförutsedda anledningar behålla pengarna för en outförd tjänst?

sprite111 761
Postad: 1 apr 2020 Redigerad: 1 apr 2020

bump (rubrik: inställt*) 

sprite111, det står i Pluggakutens regler att man skall vänta åtminstone 24 timmar innan man bumpar sin tråd. Det är över en timme kvar innan det är OK för dig att bumpa din tråd. /moderator

Jonto 3228 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 1 apr 2020 Redigerad: 1 apr 2020

Det beror helt på vilken information som du har fått och gått med på när du anmäler dig. Jag tror det brukar stå där man anmäler sig att anmälningsavgiften inte kan återbetalas.

Anmälningsavgiften handlar heller inte enbart om att man betalar för att få skriva provet som en tjänst. Anmälningsavgiften finns även till för att täcka kostnader såsom konstruktion av provet, tryckning, administration, handläggning etc. En del av de kostnaderna kan finnas trots att inte provet genomförs.

Jag kan inte lagen utan till men om det är saker som i detta fall står utom UHR:s kontroll som gör att de behöver ställa in provet, så har de ingen skyldighet att återbetala anmälningsavgiften om de inte lovat annorlunda vid anmälan.

Jag är ingen expert men eftersom ingen har svarat så kan väl jag spekulera och "killgissa" lite tänker jag.

Deras budskap är dock att de inte tagit något beslut än. Det kan både bli så att man får tillbaka avgiften eller inte. De ska väl diskutera och undersöka saken

sprite111 761
Postad: 1 apr 2020 Redigerad: 1 apr 2020

Under "min anmällan"

https://www.hogskoleprov.nu/Information

Kan inte hitta avtalet man godkänner innan betalning. Mest nyfiken så spendera ingen tid på att leta :) 

Tror de utreder möjligheten att behålla avgiften. Som du säger har de väl redan spenderat pengar på att skapa provet, betalat människor som gör provet osv.

Men kan alla företag som påverkas av Corona och som haft någon text i sitt avtal att återbetalning ej möjligt ifall oförutsedda händelser gjort det omöjligt att utföra tjänsten/arbetet.

 

Smaragdalena skrev:sprite111, det står i Pluggakutens regler att man skall vänta åtminstone 24 timmar innan man bumpar sin tråd. Det är över en timme kvar innan det är OK för dig att bumpa din tråd. /moderator
 

Gissa vad jag tänkte när jag bumpa? "hmm 22/23 timmar har gått och inte 24. Ähh ingen märker det" Whops. =)

sprite111 skrev:

bump (rubrik: inställt*) 

FTFY

sprite111 761
Postad: 6 apr 2020 Redigerad: 6 apr 2020

Tack Tera.

Lite nyheter för den intresserade.

 

Högskoleprovet finansieras av anmälningsavgiften på 450 kronor. UHR och provanordnarna har, redan innan vårens prov ställdes in, haft kostnader som ska täckas av anmälningsavgifterna. Det är till exempel kostnader för att ta fram provfrågor, trycka provet, provlokaler, provpersonal och intygshantering för anpassade prov.

UHR har fortsatt dialog med Utbildningsdepartementet om finansieringen av anmälningsavgiften. Regeringen arbetar intensivt med åtgärder och stödpaket för många delar av samhället. Det kan därför ta tid innan alla svar kommer.

 

//https://www.studera.nu/hogskoleprov/infor-hogskoleprovet/uhr-staller-in-varens-hogskoleprov-2020/

Man borde väl kunna använda det tryckta materialet (eller åtminstone många av frågorna i det) i nästa Högskoleprov?

sprite111 761
Postad: 7 apr 2020

Bra ide!!! Det borde man absolut göra!

Då har dem inte förlorat nämnvärt ifall de använder proven till HT. Återbetalar de inte avgiften och använder tryckta proven så har de gått med vinst ju :)

Jroth 558
Postad: 8 apr 2020

UHR har ingen Coronabudget och måste invänta stöd innan de har råd att att återbetala något öht.

Det är förmodligen lättare att vänta med återbetalning än att kräva lönerna tillbaka från de som redan lagt ned tid och arbete på provet. Det finns också risk att vissa delar redan tryckts.

sprite111 761
Postad: 8 apr 2020

Då passar Smaragdalenas förslag bra. Använd VT provet till HT.

Det meddelades just på Dagens Eko i P1 att en lika stor del som tidigare kommer att antas via Högskoleprovet, trots att det inte blev något prov nu i vår. Det är det mest rätttvisa, sa ministern.

Qetsiyah 3389
Postad: 9 apr 2020

Ja just det, vilket dilemma... Den bieffekten av corona tänke jag inte ens på. Det finns ju folk som köper kurser om HP för dyra pengar, stackars de. Bättre att skaffa bra betyg istället!

sprite111 761
Postad: 10 apr 2020

Intressant att följa detta ändå :)

Eventuellt lär ju antagningspoängen blir lägre i så fall.

Tänker att de som fått ett tillräckligt högt resultat på förra provet redan tagit sig in i förra antagningsperioden.

Anledningen att de som inte kom in förra antagningsperioden kan vara lägre resultat. Då vi inte får nya höga resultat i och med inställt prov kommer det komma en batch med lägre resultat som söker.

 

Såvida de med höga resultat inte valt att  vänta med sökandet fram tills nu.

sprite111 761
Postad: 15 apr 2020 Redigerad: 15 apr 2020

P3 eller P1 nyheter hade ett reportage idag.

Studenter som hade beställt och betalat för någon sorts tjänst från ett företag* som anordnar flak osv.

Företaget vill ej återbetala ifall studentfirandet ställs in pga Corona. P3/P1 intervjuade någon kunnig som sa att de eventuellt kan få återbetalning med tanke på att tjänsten eventuellt inte kan utföras pga omständigheterna.  Dock görs bedömning från fall till fall enligt honom.

*Osäker på vad för tjänst företaget erbjuder men var något sånt. Började lyssna halvvägs in.

Edit:

Här är ett reportage (https://sverigesradio.se/artikel/7451282) inte exakt det men här nämner reportern att "studenterna berövas både sitt firande och tusentals kronor för festlokaler och studentflak". Om HP håller inne på avgiften borde dessa företag också kunna göra det. Men som sagt görs bedömning från fall till fall.

SeriousCephalopod Online 2047
Postad: 15 apr 2020 Redigerad: 15 apr 2020

Sedan är det relevant att det man betalar när man anmäler sig till HP är en avgift. Avgifter är inte ersättningar för tjänst, utan bara något som utfärdas i samband med något rent generellt. Enda som krävs för en avgift är att man får utkräva den vilket för myndigheter kommer från lag och för företag att de kan motivera dem med proportionalitet.

En avgift utfärdad av en myndighet kan behöva återbetalas om den utfärdats på felaktig grund. Tänk en felaktig parkeringsavgift när man parkerat rätt. Men avgiften här är ju för att anmäla sig till något likt en ansökningsavgift och är nog inget i sig med anmälningarna som blivit fel.

Blir det riksdagsbeslut om återbetalning så blir det nog något men skulle jag oinformerat satsa pengar på ett utfall där det inte blir några årerbetalningar.

Edit. Om att andelen som antas via HP skulle förbli densamma enligt minister (enligt Smaragdalena): Haha ja det skulle man ju förvänta sig då den andelen är skriven i lag och inte har med någon minister att göra utan möjligen ändras om riksdagen skulle tycka det var livsavgörande att prioritera att ändra högskoleförordningen plötsligen. (Nödförordning är säkert möjligt förstås men jämfört med allt annat som sker är antagningsandelar inte att prioritera just nu)

Svara Avbryt
Close