aaaa1111 327
Postad: 20 maj 13:54 Redigerad: 20 maj 13:55

Internationella organisationer

Hej, 

Jag försöker samla fakta på ukraina ryssland kriget ur ett liberalistiskt krigsperspektiv, och en av anledningarna till att krig uppstår enligt liberalismen är ju skillnader i ideologier. Ryssland är ju uppenbarligen väldigt nationalistiskt, men vad är Ukraina?

Är så brutalt dålig på sam ämnena, så uppskattar helst lite "enklare" svar

Jag tror snarare ur ett ideologiskt-perspektiv att man bör se det utifrån en väst/öst-dimension.

En tydlig ideologisk konflikt är att Ukraina har börjat närma sig västländerna i Europa. Ukraina har sedan de bröt sig ,loss från Sovjetunionen börjat införa mer av liberalism, marknadsekonomi och demokrati. De har närmat sig NATO och EU och de värderingar som brukar anses som frihetliga västliga värderingar. Ryssland är väldigt anti-Väst och Anti-EU och väldigt konservativt land ideologiskt sätt och vill att deras närmsta grannar, de tidigare Sovjetstaterna inte ska utvecklas i demokratisk och västlig riktning. Där har man den tydligaste ideologisk konflikten.

Det stämmer att Ryssland är väldigt nationalistiskt men det är Ukraina också på sitt sätt. Deras nationalism bygger ju på att de vill ha självständighet och frihet gentemot Ryssland som de tidigare tillhörde under Sovjettiden och kämpar för frihet för det ukrainska folket. Rysslands nationalism går istället ut på att de anser att stora delar av den ukrainska befolkningen är ryssar och rysktalande och därför bör ingå i den ryska gemenskapen. 

Svara Avbryt
Close