5 svar
61 visningar
Swateie är nöjd med hjälpen!
Swateie 47
Postad: 30 sep 2020 Redigerad: 30 sep 2020

Internationella relationer - varför har Sverige ett liberalt perspektiv ?

Hej !

Det finns ju 3 perspektiv när det gäller internationella relationer. Alltså liberala perspektiv, realistiska och konstruktiva perspektivet. Det är Liberala perspektivet som dominerar i Sveriges utrikespolitik ( vilket man bl.a kan märka i utrikesdeklarationen 2020). Men min fråga är varför är det så?  Varför dominerar liberala perspektivet och inte de andra ? 

mvh 

Magister Dixit 65
Postad: 30 sep 2020

Det finns inget entydigt svar på den frågan – i stället behöver du resonera dig fram. Perspektivet är varken statiskt eller förutbestämt per se.

Jag skulle i stället ställa frågan som vilka orsaker ligger bakom att svensk politik, över lag antagit ett liberalt perspektiv i internationella relationer?

Om du tittar på de tre teoriernas innehåll (se till exempel Säkerhetspolitik.se) ser du att realism förknippas med starka militära stater, företrädesvis stormakter. Men Sverige har en lång period av fred och en befolkning med, i vissa fall utmärkande, liberala värderingar (se till exempel World Values Survey).

Förhållanden som dessa kan vittna om varför Sverige över lag antagit ett liberalt perspektiv i internationella relationer. Du kan säkert komma på en rad ytterligare förhållanden som spelar in.

Swateie 47
Postad: 30 sep 2020

Okej, tack för hjälpen :) 

Swateie 47
Postad: 4 okt 2020

Funderade på det @Magister Dixit sa men har  inte riktig fått ihop svaren än. Så om någon har nån tanke eller hjälpa vidare så är tacksam för de👍😀

Jonto 3791 – Moderator
Postad: 4 okt 2020

Vad är det mer specifikt som du behöver vidare hjälp med?

Swateie 47
Postad: 4 okt 2020 Redigerad: 4 okt 2020
Jonto skrev:

Vad är det mer specifikt som du behöver vidare hjälp med?

Jag vill veta varför den liberala perspektivet dominerar i Sveriges utrikesdeklaration 2020 ? ( Om du inte har läst utrikesdeklaration, i deklarationen pratas det mest om hur Sverige ska utvidga samarbetet  mellan andra länderna  samt EU. Liberala perspektivet utgår ju ifrån samarbetet  skapar interdependens. När  interdependens uppstår så har aktörerna gemensamma intressen som de vill skydda, vilket dels gör krig mellan dem mindre troligt och dels får dem att vilja förhindra att andra konflikter och krig skadar deras gemensamma intresse ). Så utgår Sverige från liberala perspektivet för att unvika konflikter mellan andra länder eller hur fungerar det? Förstår ej riktig det 

Svara Avbryt
Close