3 svar
6911 visningar
dennan1218 är nöjd med hjälpen
dennan1218 70
Postad: 1 okt 2018 19:07

Jämförande text

Hej kan någon snälla berätta vad man ska ha med i en jämförande text?

Tacksam för svar :)

Jonto Online 8094 – Moderator
Postad: 1 okt 2018 19:25

Det beror väl lite på vad texten ska handla om.

Men precis som du låter så ska du jämföra någonting med någonting annat. Det kan vara två stycken företag, hur de använder sociala medier eller säkerhetssituationen i två stycken länder. Om ni inte har fått givet vad ni ska jämföra. Se till att välja saker som är jämförbara. Det är kanske till exempel inte så rimligt att jämföra ett rådjur med en fisk eller en liten by i Skåne med New York om du förstår vad jag menar.

Först måste du presentera fakta och information som du fått fram om de båda sakerna du ska jämföra. Därefter tar du upp vad du både tycker dig hitta för skillnader eller likheter på olika områden och vad du baserar detta på(koppla tillbaks till faktan i tidigare avsnitt) som en analys. Ibland beroende på hur er lärare vi ha det så har man ibland med en kort förklaring eller reflektion varför dessa likheter och skillnader kan finnas. Sen som i alla textformer är det inte fel med en kort summering eller sammanfattning av de skillnader eller likheter du tycker är viktigast eller tydligast.

Du kan strukturera din text på två sätt. Om du exempelvis ska jämföra Sveriges och Kinas statsskick kan du antingen ha en del i arbetet där du beskriver Sveriges statsskick grundligt, sen en del där du beskriver hur statsskicket ser ut i Kina och sen går in på jämförandet av dessa som jag beskrev ovan. Eller så kan man dela in det i kortare avsnitt där man jämför kontinuerligt. Ex ha första avsnitten som man kallar för ex. "grundlagar" och beskriver Kinas och Sveriges grundlagar och sedan jämför grundlagarna direkt för att sedan gå vidare till att ha ett stycke om ex. "valsystemet" och beskriva Kinas och Sveriges respektive valsystem och i samma stycke jämföra dessa och sen ex. "statschefen" och så vidare, att man delar in i mindre bitar och gör jämförelser efter varje del.

Hoppas det blev något klarare, annars bara fråga igen.

Här finns en text från skolverket om jämförande texter. Det kan vara så att den är skriven för lärare och är något svår att förstå men där finns kanske något att få ut av det.

https://larportalen.skolverket.se/LarportalenAPI/api-v2/document/path/larportalen/material/inriktningar/5-las-skriv/Gymnasieskola/024_anlaysera-o-kritiskt-granska/del_05/Material/Flik/Del_05_MomentA/Artiklar/M24_gym_05A_01_Jamforande_textarbete.docx

dennan1218 70
Postad: 1 okt 2018 23:34

Tack så mycket <3

A05R20 17
Postad: 18 okt 2021 00:18

Tack för en jättebra förklaring, detta var till en stor hjälp!😊

Svara Avbryt
Close