5 svar
302 visningar
amanda_karsson är nöjd med hjälpen
amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 11 apr 2019 16:38

Jämviktsreaktioner laboration

Har gjort en laboration där man undersöker om jämviktsreaktionen drivs åt vänster eller höger beroende på om man ökar reaktanternas koncentrationer, produkternas koncentration eller späder ut hela lösningen med vatten. Eftersom inga direkta mätningar gjordes i denna laboration och man endast bestämde åt vilket håll jämvikten drevs åt med sina kunskaper, finns det då felkällor till denna laboration? Har försökt hitta felkällor i veckor nu men kommer inte på någon.

Teraeagle Online 20218 – Moderator
Postad: 11 apr 2019 16:59 Redigerad: 11 apr 2019 16:59

Om du inte har gjort några mätningar är det väl en teoriuppgift? Även om du bara använde ögon, öron och näsa för att kolla vad som hände så är det också en typ av mätning. På fint, vetenskapligt språk kallas det för okulärbesiktning.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 11 apr 2019 17:20

Vi utförde själva experimentet men eftersom vi tillsatte "några droppar" av respektive kemikalie utan att vara exakta så kunde vi inte räkna på jämviktskonstanten samt koncentrationskvoten. Vi fick istället med hjälp av våra kunskaper förklara varför resultatet blev som det blev. Det är nästan omöjligt att att göra fel under experimentets gång som kan ha påverkat resultatet negativt, och därför finns det väl inga felkällor, har jag fel?

Teraeagle Online 20218 – Moderator
Postad: 11 apr 2019 17:27

Svårt att svara på när jag inte vet vad ni har gjort eller vilka slutsatser ni har dragit och vad de baserades på.

amanda_karsson 111 – Fd. Medlem
Postad: 11 apr 2019 17:42

Vi hade fem olika provrör där varje provrör innehöll en och samma lösning från början. Lösningen bestod av lika stor mängd järn(III)nitratlösning som kaliumtiocyanatlösning. I första provröret droppades det i mer Järn(III)nitratlösning, i det andra provröret kaliumtiocyanatlösning, i det tredje silvernitrat, i fjärde dinatriumvätefosfat och i det sista späddes lösningen med vatten tills den fick en dubbelt så stor volym. Man skulle sedan avgöra åt vilket håll jämvikten var förskjuten.

 

I de två första provrören drevs jämvikten åt höger och i de tre sista drevs jämvikten åt vänster. Detta baserades på lösningarnas färger och genom att jämföra koncentrationskvoten med jämviktskonstanten (genom att tänka logiskt och inte med värden)

Teraeagle Online 20218 – Moderator
Postad: 11 apr 2019 17:46

Färg är ju i så fall rätt subjektivt. En person med färgblindhet hade säkert haft svårt att avgöra hur färgerna förändras. Du och din kompis kanske inte tycker precis likadant.

Svara Avbryt
Close