1 svar
88 visningar
Abbespanska7564 12
Postad: 4 okt 2020 16:00

Kalla Kriget

Hej hej!

Har en fråga som ska motiveras och behöver hjälp! skulle behöva hjälp med om det är rätt och om man kan utveckla det mer.

Här är frågan och vad jag har fått fram: Vad skiljer Kalla kriget från ett “vanligt krig”?

Kalla krigets drivkraft låg i stormakternas ideologiska olikheter - USA och västvärlden stod för en marknadsliberal ekonomi och ett demokratiskt samhällssystem, medan Sovjetunionen höll fast vid en statligt styrd planekonomi och diktatur.

De stora skillnaderna inom de politiska och ekonomiska områdena framgick tydligt när de allierade stormakterna möttes under konferenserna i Jalta och Potsdam 1945 för att planera för Europas framtid efter andra världskriget.

I samband med de båda mötena kom motsättningarna mellan stormakterna upp till ytan. Det var under de här båda politiska toppmötena som det kalla kriget inleddes.

Jonto Online 4740 – Moderator
Postad: 4 okt 2020 18:12

Det du skriver är ju rätt men du har ju inte skrivit ut vad som faktiskt skiljer det från "ett vanligt krig". Vad man nu menar med ett vanligt krig.

Du bör fundera på vad ordet "kalla" i Kalla kriget innebär. I de flesta andra krig så krigar man militärt och strider. Stred USA och Sovjetunionen under kalla kriget?

Du bör också ta upp kapprustningen http://www.kalla-kriget.se/varlden/karnvapen/kapprustningen.php

Hur skiljer sig det från andra krig?

 

Kalla kriget hade också krig och konflikter ex. Vietnamkriget, Koreakriget, konflikter i Chile, Kubakrisen m.m. Skillnaden var dock att USA och Sovjet backade upp andra stridande parter och stred genom dessa. USA backade exempelvis upp Sydvietnam och Sovjet stred på Nordvietnamesernas sida. 

Svara Avbryt
Close