3 svar
138 visningar
MayaEngman är nöjd med hjälpen
MayaEngman 38
Postad: 26 okt 2021 18:15

Kalla Kriget/Berlinmuren Åk 9

Hej! Jag har lite svårt att göra färdigt uppgiften eftersom jag fattar inte några av frågorna som min lärare har lagt upp och denna skulle har varit inlämnad för några dagar sedan och det är väldigt stressigt bara. 

Vi skulle välja en händelse under det kalla kriget och jag valde berlinmuren eftersom den är intressant delvis mycket historia bakom själva muren fast jag har liksom stannat upp, som ett block? Tror det kallas för skrivblock. 

Detta är frågorna: 

Orsak till händelsen (varför händer detta)?
När händer det?
Vad händer?
Vilka är inblandade?
Varför är detta en viktig händelse under Kalla kriget?
Hur påverkar det framtiden?

Välkommen till Pluggakuten! Hur har du försökt lösa uppgiften? Vad hittar du om detta område i din lärobok? Vad hittar du när du letar på internet? Vi hjälper dig gärna, men vi behöver veta vad du gjort hittills för att kunna hjälpa dig.

Jonto Online 9383 – Moderator
Postad: 27 okt 2021 17:54

Orsaken till Berlinmuren hittar du i Andra världskrigets slut och hur man delade upp Tyskland:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ockupationen_av_Tyskland_efter_andra_v%C3%A4rldskriget

Du bör beskriva hur östzonen(Sovjetunionen) och västzonerna(Storbr., Frankrike och USA) utvecklade sig? Varför ville många ta sig över från väst till öst? Varför kände sig Sovjetunionen(/Östtyskland) tvingade att bygga en mur för att hindra detta?

Mellan vilka år som Berlinmuren fanns kan du enkelt googla "Berlinmuren byggdes" "Berlinmuren revs"

Vilka? Vilka två stater fanns i Tyskland? Vilka var de fyra stormakterna som kontrollerade zonerna?

Varför är detta en viktig händelse under Kalla kriget? Fundera över hur Berlinmuren representerar det Kalla Kriget. Det kalla kriget var en kamp mellan Öst(Sovjet) och Väst(USA), liberalism mot socialism/kommunism. Hur speglar Berlinmuren detta?

Hur påverkar det framtiden? Det är lättare att säga hur det påverkar vår nutid och i viss mån finns väl dessa kännetecken kvar även inom en framtid. Hur ser det ut i Tyskland idag i Öst och Väst? Finns det skillnader som har med Berlinmuren och Tysklands delning att göra? Kommer de finnas kvar även inom den närmsta framtiden?

MayaEngman 38
Postad: 27 okt 2021 21:23

Tack så väldigt mycket!

Svara Avbryt
Close