4 svar
272 visningar
Popexpressen 65
Postad: 5 sep 2019

Källor

Hej jag ska göra en källkritisk analys om en artikel på expressen och jag går i gymnasiet första ring och jag behöver hjälp så fort som möjligt för att jag inte vet vad jag ska skriva, jag vill få ett A på min källkritiska analys men vet inte hur jag ska uppnå ett A, har ni tips på hur jag kan få ett A på min källkritiska analys och vad som ska finnas med på en källkritisk analys om Expressen? På vilket sätt påverkas källans trovärdighet av att det är en debattartikel med åsikter? Mitt försök:att det finns åsikter i texten gör att källan blir tendentiös och expressen är partisk, den är en liberal källa så det kan påverka åsikterna som skriver där och gynna moderaterna och om den är partisk betyder det att det kanske inte är trovärdigt för att den ska påverka andra människor på ett sätt som är bra för moderaterna.

Qetsiyah 2261
Postad: 5 sep 2019

Såhär skriver skolverket om källkritik: 

 I sitt arbete värderar och granskar eleven med säkerhet källor kritiskt samt tillämpar grundläggande regler för citat- och referatteknik.

Du analyserar artikelns trovärdighet som källa inte hela Expressen. Skriv något om artikeln. Kan du se några liberala tendenser i debattartikeln?

Popexpressen 65
Postad: 5 sep 2019 Redigerad: 5 sep 2019

Nej det kan jag inte

Qetsiyah 2261
Postad: 5 sep 2019

Kan du hitta några som helst tecken på opålitlighet hos artikeln? Vad är det för artikel? Kan du ta reda på nåt om författaren?

Det blir kanske lite märkligt att göra en källkritisk analys på en debattartikel.
Du kan kanske inte granska om den är tendensiös. Hela poängen är ju att den ska påverka i en viss riktning. Den bör därför inte användas som källa för att styrka något, annat än att den personen möjligtvis tycker så och då blir en källanalys något meningslös. 

Hur löd uppgiften? Fick ni välja text själva?

Det som går att granska är vilka källor som den som skrivit debattartikeln använt och deras trovärdighet, vilket kanske kan säga något om trovärdigheten av det i debattartikeln som består av fakta och argument.

Svara Avbryt
Close