2 svar
65 visningar
vajbyy är nöjd med hjälpen!
vajbyy 14
Postad: 11 sep 2020 Redigerad: 11 sep 2020

Stipulativ definition

 Redogör för skillnaden på lexikalisk definition, stipulativ definition och explikativ definition. Resonera kring varför en stipulativ definition bör eller inte bör betraktas med viss kritisk hållning.

 

Rubrik ändrard från "fattar inte detta" till "Stipulativ definition" /Jonto,moderator

Lexikalisk definition- vad ordet betyder rent språkligt, dess innehåll. 

Explikativ definition- en förklarande definition av ett ord som man oftast gemensamt kommit överens om och som är normerande. Går oftast att hitta i uppslagsverk.

Stipulativ definition- hur ett ord är definierat att användas i ett sammanhang. Om jag exempelvis skriver en uppsats om hur eleverna upplever skolmaten och jag skriver " 60 % av eleverna var nöjda med maten" så kanske jag i detta sammanhanget har gjort en definition av ordet "nöjd" att det betyder att de gett den minst en fyra i betyg av fem möjliga. Ordet "nöjd" betyder inte detta rent lexikaliskt eller explikativt men i min uppsats så har jag gjort en stipulativ definition som gäller i detta sammanhang, i min uppsats.

För att svara på den sista frågan bör du fundera kring detta:

Vad kan problemet vara med att definiera stipulativt, det vill säga använda sig av en definition som jag själv satt upp och som inte stämmer med den som finns i uppslagsverk? Kan man ibland dock behöva bli tvungen att göra stipulativa definitioner? Vad är viktigt att tänka på för att det ska bli bra när man gör en stipulativ defintion?

Nästa tråd du skpar vajby, se till att ha en rubrik som handlar om frågan så man snabbt kan se vad tråden handlar om. Nu byter jag åt dig /Jonto, moderator.

Svara Avbryt
Close