7 svar
126 visningar
Hodlys är nöjd med hjälpen
Hodlys 209
Postad: 16 jun 10:51

Kan man lösa uppgiften på ett annat sätt

Hej!
Jag undrar om man kan lösa denna uppgift genom att faktorisera cosx och därmed få ekvationen 2 + cosx(2cos^2x - 3cosx - 3)= 0

Sedan sätter man 2 + cosx= 0 (ingen lösning)

substituera cosx med (t) i ekvationen inom paranteserna, få 2 lösningar...ni vet resten... dock fick jag fel svar när jag löste det på det viset, undrar varför?

tomast80 4229
Postad: 16 jun 11:09

Hej!

Från grafen kan du läsa av tre lösningar:

x1=-1x_1=-1

x2=0.5x_2=0.5

x3=2x_3=2

Det innebär för ekvationen med cosx\cos x motsvarande lösningar:

cosx1=-1\cos x_1=-1

cosx2=0.5\cos x_2=0.5

cosx3=2\cos x_3=2

Så du behöver alltså inte lösa ekvationen från grunden igen utan du använder direkt kurvan som ger alla nollställen.

Hodlys 209
Postad: 16 jun 11:39
tomast80 skrev:

Hej!

Från grafen kan du läsa av tre lösningar:

x1=-1x_1=-1

x2=0.5x_2=0.5

x3=2x_3=2

Det innebär för ekvationen med cosx\cos x motsvarande lösningar:

cosx1=-1\cos x_1=-1

cosx2=0.5\cos x_2=0.5

cosx3=2\cos x_3=2

Så du behöver alltså inte lösa ekvationen från grunden igen utan du använder direkt kurvan som ger alla nollställen.

Tack!

Jag vet att det går att lösa det på det viset, men undrade om man kan lösa det på mitt sätt.

Hodlys 209
Postad: 16 jun 11:59

 

Nu stötte jag på denna fråga...vet inte hur jag ska rita asymptoterna eller hur jag ska ta reda på vad funktionen är...

Förstår ej din lösning. Vad menar du med 2+cos(x)=0 (ingen lösning)? Eftersom du har +2 så kan du inte använda nollproduktsmetoden alls.

naytte 4215 – Moderator
Postad: 16 jun 15:32

@Hodlys, försök hålla dig till en fråga per tråd. Annars blir det rörigt och förvirrande för de som försöker hjälpa dig! /moderator 

Bedinsis 2716
Postad: 17 jun 14:01

Skall man bryta ut cos(x) som du ville så skulle ekvationen ha blivit:

cosx(2cos^2x - 3cosx - 3)+2= 0

Den där +2 som du inte tog med först strular till det. Hade inte den varit där hade du haft två uppsättningar ekvationer att hitta lösningar till:

cos(x) = 0

2cos^2x - 3cosx - 3 = 0

och jag ser att det är det du velat göra, men man kan inte bara justera det genom att säga att man lägger till 2 sedan. Ekvationen att lösa på ditt vis ges av

cosx(2cos^2x - 3cosx - 3)= -2

Vi har då två faktorer som skall ge en specifik summa (2*(-1) går an, (-2)*1 går an, 0,5*(-4) går an, (-0,01)*200 går an, osv.) istället för två faktorer som skall ge noll ([ett tal]*0 går an, 0*[ett tal] går an) vilket är mycket knepigare att hitta lösningarna till.

Hodlys 209
Postad: 20 jun 13:20
naytte skrev:

@Hodlys, försök hålla dig till en fråga per tråd. Annars blir det rörigt och förvirrande för de som försöker hjälpa dig! /moderator 

oj skickade frågan på fel tråd

Svara Avbryt
Close