2 svar
66 visningar
Zeptuz 146
Postad: 11 sep 20:30

Karnaugh-diagram

Hej, har nyligen börjat med karnaugh-diagram och jag blir lite förvirrad av svaren jag får av facit.
Ibland känns det som jag har minimerat tillräckligt mycket, men facit har minimerat mer och ibland så minimerar jag mer än det står på facit och jag förstår inte riktigt varför? Innan vi jag började med ofullständigt specificerade funktioner var det ändå ok, men efter att ofullständigt specificerade funktioner introducerades känns det som att jag ofta kan minimera mer men facit inte gör det och vice versa. Är det så att det finns många svar som fungerar? Hur hade det varit på en tenta om jag minimerar "för mycket" eller "för lite"

CurtJ 553
Postad: 12 sep 04:46

Vad jag kommer ihåg så kan du minimera funktionen så länge som du har dubletter i diagrammet och det borde vara entydigt. Kan du ge ett exempel på när du minimerar mer än facit, din lösning och facit så kanske vi kan hjälpa dig att förstå var det skiljer och varför.

ThomasN 1014
Postad: 12 sep 13:13

Jag antar att du har Karnaugh-diagramm som ser ut som det till höger:

Det gäller ju att "fånga in" alla ettor i så stora cirklar som möjligt, med 1, 2, 4, 8... ettor i varje.
Don't care termerna (kryssen i högerdiagrammet) får man då utnyttja på ett sätt som passar som passar bäst. Du kan se att två av kryssen använder jag som om var ettor men det längst ner till höger behövs inte, alla ettor är ju redan inringade.

Om vi jämför de båda diagrammen kan vi se att det vänstra kräver fyra stycken 4-ingångars AND-grindar medan det till höger behöver fyra stycken 3-ingångars AND.

Lösningen till vänster skulle fungera lika bra med villkoren för högra diagrammet men med lite mer logikkretsar.

Hoppas det bringade lite ljus i mörkret.

Svara Avbryt
Close