4 svar
2237 visningar
dennan1218 76
Postad: 7 nov 2018

Kastsystemet

Hej, jag har absolut ingen aning om vad som är bra med kastsystemet och jag har letat överallt efter svar. Skulle någon kunna berätta för mig vad som är bra med kastsystemet? 

Tacksam för svar :)

Laguna 8553
Postad: 7 nov 2018

Jag sa "good caste system" till google, och första träffen ser relevant ut.

dennan1218 76
Postad: 7 nov 2018

Tack så mycket! <3

Jonto 3206 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 7 nov 2018 Redigerad: 7 nov 2018

Jag vet inte varför du frågar men ur vårt västerländska demokratiska perspektiv så tycker jag det är svårt att se bra saker och jag vet inte om jag tycker man ska försöka hitta eller krysta fram fördelar till ett system som faktiskt (menar jag och många) är ganska hemskt.

Däremot kan man och det kan vara värdefullt att se och förklara det utifrån ett religiöst perspektiv där kastsystemet via detta får en religiös legitimitet. Hinduismen som är statsreligion i Indien tror ju på återfödelse och karma. Det vill säga goda gärningar i tidigare liv ger dig ett bra nästa liv, och tvärt om med dåliga gärningar. Om man tror på detta och utgår från det, så kan det då bli rimligt att vissa från födseln får tuffare liv och tillhöra sämre kaster medan andra får leva godare liv och vara inordnade i bättre klasser, då dessa enligt den hinduiska läran kan anses förtjäna det.

Sen kan man ju alltid resonera om fördel för vem. Det är klart att det är en fördel för de som styr i ett land att kunna förklara ojämlikhet och orättvisa i samhället med hjälp av att hänvisa till kastsystemet istället för att behöva ta tag i problemen med fattigdom, social orättvisa och misär.

Kastsystemet till sin spets som det var/är utformat bör man kanske inte hylla och se så många fördelar med. Däremot finns det ju många andra samhällsmodeller som bygger på någon hierarki, där tanken är att inte vem som helst ska kunna och är ämnade för att bli vad som helst utan att olika grupper har olika uppgifter i samhället ex. de som föds adliga ska styra landet och sköta finanserna, de som föds som bönder ansvarar för matförsörjningen, de som föds in i prästerskapsfamiljer ansvarar för vård och utbildning o.s.v. vilket man skulle kunna se på vissa håll kan vara en organisation som fungerar väl att var och en har sin tydliga uppgift eftersom allting hänger samman, vilket också är en av tankarna med kastsystemet att alla kaster har sina ritualer och plikter som kan utföras och att samhället som stort vinner på detta. Tanken med individualismen och individuell frigörelse är en ganska modern tanke om man ser till historien. 

dennan1218 76
Postad: 7 nov 2018

Tackar, jag har nämligen ett prov imorgon och jag tror att den här frågan kommer på Provet :)

Svara Avbryt
Close