1 svar
23 visningar
MajaStyles 3
Postad: 23 feb 2021

Kim Larsens kampanj

Hej vi ska ha prov på historian och det handlar om Kim Larsen och hans kampanj om rökförbudet i Danmark år 2008. Jag har ett hum om vad jag ska skriva, men skulle bli jätte glad om jag fick lite hjälp. Frågorna är:

1. Resonera om varför Kim Larsen driver sin kampanj ”Gesundheit macht frei” och varför han använder texten från skyltar som satt ovanför nazityska koncentrationsläger.

2. Hur tror du de människor tänker, som tycker att Kim Larsens sätt att använda historia är motbjudande?

Jonto 4236 – Moderator
Postad: 23 feb 2021

Känner du till skylten som satt vid koncentrationslägret Auswitch? Där stod det "Arbeit macht frei", vilket betydde "Arbete ger frihet". Vad tror du nazisterna ville med den skylten? Varför kan det anses på provokativt, dubbelmoraliskt eller osmakligt att en sådan skylt sitter vid ett koncentrationsläger?

För att förstå varför Kim Larsen sedan använder en travesti på skylten så måste vi förstå vad skylten betyder från första början.

"Gesundheit macht frei" betyder sedan "Hälsa ger frihet". Den danska regeringen vill med rökförbudet skydda danskarna och deras hälsa och få dem att leva hälsommare och sundare. Varför använder sig Kim Larsen av historien(historiebruk) i detta fall?

Här är en artikel från Göteborgsposten som förklarar en kopppling:

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/gesundheit-macht-frei-1.1234891

En annan sak som du kan diskutera är om han använder nazismen för att dra uppmärksamhet till sin artikel. Han är nog väl medveten om att nazismen engagerar och detta kan vara ett sätt att sätta ljus på frågan genom att göra en parallell till något som väcker känslor.

Du kan ocksp resonera om vilket typ av historibruk detta är? historiebruk delas in i ett antal perspektiv/kategorier som du kan läsa om här:https://www.foretagskallan.se/att-arbeta-med-kallor/historiebruk/

Fråga gärna om du vill bolla något resonemang eller fundering

Svara Avbryt
Close